Monday, January 18, 2021
рекламно место 1
дома КУЛТУРА Литература

Литература

ДЕЈЛ КАРНЕГИ – АКО СУДБИНАТА ВИ ПОДАРИ ЛИМОН, НАПРАВЕТЕ ЛИМОНАДА

Патот на Карнеги кон академското знаење започнува во Педагошкиот институт во Ворнсберг. Неговиот татко немал можност да плаќа за пансион, затоа Дејл патувал 6...

10 МОЌНИ ЛЕКЦИИ ОД “АЛХЕМИЧАРОТ” НА ПАУЛО КОЕЛЈО

Алхемичарот на Пауло Коелјо е една од најпродаваните книги во историјата. Приказната за Сантијаго, пастирско момче на пат да ја реализира својата “лична легенда”...

20 ЦИТАТИ НА СТИВЕН КИНГ – КРАЛОТ НА ХОРОРОТ

Стивен Едвин Кинг е американски автор на романи со хорор содржина, натприродна фикција, неизвесност и фантазија. Неговите книги се имаат продадено во повеќе од...

КОНСТАНТИН МИЛАДИНОВ – БИСЕРА

Константин Миладинов (1830 — 1862) е основоположник на македонската уметничка поезија.(Пред него стихови напишале Кирил Пејчиновиќ и Џинот, но без уметничка вредност.)Константин е најмалото,...

НОВЕЛИ КОИ СЕ СМЕТААТ ЗА НАЈГОЛЕМИТЕ КНИГИ НЕКОГАШ НАПИШАНИ

Книжевните критичари, историчари, страствени читатели, па дури и обичните читатели, сите имаат различни мислења за тоа кој роман е навистина „најголемата книга досега напишана“....

МОЌНИ ЦИТАТИ ОД КНИГАТА “ОРКАНСКИ ВИСОЧИНИ” – ЕДНА ОД НАЈУБАВИТЕ КНИГИ ЗА ЉУБОВТА И СТРАСТА

Оркански височини (Wuthering Heights) е готски роман, единствен на англиската писателка Емили Бронте. Прв пат би издаден во 1847 година под псевдонимот Елис Бел, а било издадено и второ,...

СЕКОГАШ Е ПРАВО ВРЕМЕ ДА СЕ ПОТСЕТИМЕ НА НАЈУБАВИТЕ ЦИТАТИ ОД МАКЕДОНСКАТА ПОЕЗИЈА И МАКЕДОНСКАТА КНИЖЕВНА ШКОЛА

Македонската книжевна историја започнува со основањето на Охридската книжевна школа во Охрид во југозападна Македонија во 9 век со помош на св. Климент Охридски. Карактеристично за оваа книжевна школа е...
- Advertisment -

денешни вести