Категорија на прелистување

ИСТОРИЈА

На денешен ден, во 1845 година се упокоил македонскиот преродбеник Кирил Пејчиновиќ

Тој е македонски просветителски автор кој сите свои дела ги напишал на народен јазик и заедно со Јоаким Крчовски ја претставуваат првата генерација писатели на современата…
Повеќе ...

Падна под ударот на бугарски куршум: Пред 80 години загина главниот идеолог на АСНОМ, народниот…

На денешен ден се навршуваат 80 години од смртта на Кузман Јосифовски – Питу, човекот кој се смета за најзаслужен идеолог за организирањето на НОБ и антифашистичкото движење во…
Повеќе ...

Делегација на ВМРО-ДПМНЕ на гробот на Гоце Делчев: Битката за Македонија која Делчев ја доби е…

Делегација на ВМРО-ДПМНЕ предводена од потпретседателот Владо Мисајловски, во состав од членот на ИК на ВМРО-ДПМНЕ Марија Митева, претседателот на Правна Комисија Панче Тошковски и…
Повеќе ...