Категорија на прелистување

Традиции и обичаи

Поради смртта на синот на Мукоски во сообраќајка откажан забавниот дел на Вевчанскиот карневал, ќе…

– Утрово маскирано лице не забележавме, не било никогаш вака, рече Кочовески и додаде дека рестораните ќе работат без музика. Вевчанскиот карневал го откажа забавниот дел од оваа…
Повеќе ...

Митрополит Повардарски Агатангел: Нека ја подигне Господ својата света десница и нека го благослови…

Митрополитот Повардарски Агатангел во пресрет на Христов ото раѓање – Божиќ го упати своето традиционално Божиќно послание обраќајќи им се на православните верници со зборовите „да…
Повеќе ...

Бадник – предвестие за Божиќ

Бадник е денот пред Божиќ. Празник пред празникот. Најава на празникот. Очекување на Христовото раѓање. Првите весници на празникот се децата коледари. А весник или гласник…
Повеќе ...