Friday, September 22, 2023
рекламно место 1spot_img
домаТЕХНОЛОГИЈАИновацииНАУЧНИЦИТЕ СОЗДАВААТ БАТЕРИИ ОД НУКЛЕАРЕН ОТПАД ШТО ЌЕ ТРААТ НЕКОЛКУ ИЛЈАДИ ГОДИНИ

НАУЧНИЦИТЕ СОЗДАВААТ БАТЕРИИ ОД НУКЛЕАРЕН ОТПАД ШТО ЌЕ ТРААТ НЕКОЛКУ ИЛЈАДИ ГОДИНИ

На Универзитетот во Бристол, истражувачки тим најде нов и корисен начин за отстранување на нуклеарен отпад. И не само што тој создаде начин за отстранување на овој отпад – тие го користеа за создавање на батерии кои се способни да генерираат енергија илјадници години.

Додека овие батерии произведуваат ниски количини на моќ, немаат никакви подвижни делови или создаваат емисии од било кој вид. Не треба да се прави одржување, и дури не треба да се надополнуваат.

За да ги развијат, истражувачите поставија прачки на блокови од графит, кој го контролира протокот на топлина, како и нуклеарните реакции. Потоа, откако овие блокови апсорбирале радијација со години, тие стануваат доста радиоактивни. Обично блоковите треба да се отстранат.

Сепак, истражувачите ги загреале блоковите, што предизвикало јаглеродот да се претвори во гас. Со цел да се направат дијаманти од нив, овој гас се собира, а потоа се формира во дијамант преку компресија. Додека батериите не се корисни за нешта како што се паметни телефони или друга електроника која користи малку енергија, тие можат да се користат за други помали работи, можеби часовници и светла.

Ако научниците можат да го претворат отстранувањето на нуклеарното оружје во нешто што не е само убаво, туку и моќно, замислете што друго би можело да биде наука, ако го ставиме својот ум на тоа?

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

последно додадени

последно коментирани