Monday, January 18, 2021
рекламно место 1

Колумни

Колумна на Перчо Божиновски – Негирање на македонскиот јазик и идентитетот наместо датум за ЕУ

„Парадоксално ли е ако една млада наука има свои долги и стари традиции? Во случајот со македонистиката сигурно не!“, Волф Ошлис.Македонија повторно се соочува со...

Цветановски: Сдсмовскиот вокабулар на Заевите вмровци

Како најдобро ќе ја препознаете припадноста на еден човек?Од дамнина, најдобар репер бил неговиот речник. Вокабуларот. Тој, преку јазикот на персоната, открива многу работи...

Никола Груевски – Вистината е поголема и од светлината, но кој може и сака да ја види

ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ - IN MEMORIAM“ Вистината е поголема и од светлината, но кој може и сака да ја види”“Историјата се повторува, но длабоко верувам...

Арнаудов: Заев гробару! Зарем се уште не ја потроши омразата кон Македонија?

Во ред. Продолжи, што повеќе ти трае омразата толку подлабоко пропаѓаш. А, ние. Ние со нашата љубов, вера и надеж против твојата омраза и...

Јасмина Трајановска – “Тажачка за непобедените” (ИЛИНДЕН 1903-1944-1991)

Ах Ти! Гласу Македонски! Крик- громогласен! Земјо на мајки Македонски, со рожба херојска, и грст зачнати предавници. Израснати јунаци но и клетници. Пространа земја...

Колумна на Александар Јорданоски – Зa „(не)културата“ на Алаѓозовски и неговото ЕДНООПШЕСТВОЗАСИТЕ

Видување на „(не)културата“ во Националната стратегија за развој на концептот за едно општество и интеркултурализмот 2020-2022 годинаУште во првата реченица се гледа деструктивниот приод...

Колумна на Александар Јорданоски – БЕЗИМЕНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО НА СДС(М)

Воведниот дел на оваа плагијаторска компилација, а би требало да биде изборна програма, е целосно преземен од Национална стратегија за развој на концептот за...

Колумна на Александар Јорданоски: ЗА МЕНТАЛНАТА МАТРИЦА НА ПРЕДАВНИЦИТЕ

Римскиот квестор (окупатор) на Македонија, Гај Тамиј Публилиј, (148 – 146 пр. н.е.) ги имитира монетите на последните кралеви Филип V и Персеј. Вакви...
- Advertisment -

денешни вести