ЦРТЕЖИТЕ ОД 17-ТИОТ ВЕК КОИ ЈА ПРЕДИЗВИКАА ГОЛЕМАТА ФАСЦИНИРАНОСТ СО ЧУДОВИШТАТА

Како и повеќето митски чудовишта, суштествата во илустрациите на италијанскиот лекар Фортунио Лицити ги откриваат вознемиреностите и заблудите од 17 век и репродукцијата на  човечкото тело. Ситно-ковани цртежи и отпечатоци која ја отсликуваат линијата меѓу човекот и животните. Покрај скицирањето фиктивни фигури, Лицити ги претворил своите дела како деформитети во интригантни докази за бесконечните варијации во човечкиот живот. Неговите презентации вклучуваат сијамски близначки поврзани со рамото, четириножна жена, обезглавени луѓе со издувни гасови кои произлегуваат од нивниот стомак или грб, како и разни хибриди со ѕверови: лушпести, суштества со две нозе и коњска глава и крзно и многу други.

Лицити бил предвреме родено бебе, кое се родило на брод на брегот на Италија во 1577 година, додека неговата мајка патувала во Рапало. Се ширеле гласини дека при раѓањето бил толку мал што можел да се вклопи во дланката на раката. Според писателот од 18 век, Лоренс Стерн, Лицити можел да преживее, бидејќи неговиот татко го чувал во сопствен уред сличен на инкубатор за пилиња. Тој студирал медицина и филозофија на Универзитетот во Болоња, станувајќи се повеќе заинтересиран за биологијата. Во текот на целиот свој живот, Лицити е автор на голем број свои книги, можеби дури и по една годишно. Неговото најпознато дело е “De monstrorum causis”, “природата и различноста” (“За причините, природата и разликите на чудовиштата”). Тој го објавил текстот во 1616 година, а потоа ја издал книгата во 1634 со неговите живописни илустрации. Лицити умрел во 1657 година, осум години пред објавувањето на Амстердам. Јавниот интерес за пигмеи, мечополи и други “монструозности” се зголемил, што довело до распространетост на циркуски шоуа.

Од современ аспект, De monstrorum causis го карактеризира она што дури сега го знаеме. Но, тој, исто така, вклучил абнормалности кои ги видел од прва рака во неговата медицинска пракса, често цртајќи ги блиските близнаци и интерсексуалните поединци. И покрај фактот што научниците групирале луѓе со вродени пречки со “чудовишта”, тој сè уште бил прогресивен за своето време. Неговите врсници ги избегнувале луѓето кои изгледале како негови поданици – некои верувале дека анатомските абнормалности кои произлегувале од гревот на  Лици ,се само резултат на природата, моќ и инвентивност.

Се гледа “чудовиште” кое што спортува и изгледа како фронтално прикачена опашка, скоро колку и нозете. Уште едно суштество со ќелава глава во форма на јајце се чини дека има вагинални набори кои зафаќаат речиси половина од стомакот. Лицити сметал дека тесната матка или компликации со плацентата на мајката може да генерира некои од дефектите при раѓање што тој ги забележал (сега се нарекува “вродени инвалиди”). Некои научници дури го признаваат како татко на тератологијата, или научник за проучување на вродена инвалидност.

Не сите научни идеи на Лицети биле звучни , прифатени и познати. Несогласувањето со неговиот пријател Галилео, кој верувал дека Месечината можела да ја задржи светлината, било големо. Лицети исто така, работев на теоријата за “спонтана генерација”, идејата дека живите суштества би можеле да растат од неживата материја.

Научниците Антон ван Ливенхок за прв пат забележал сперма со микроскоп 20 години по смртта на Лицети, во 1677 година, и вистинската механика на репродукција – спермата која оплодила јајца, не била откриена до скоро 200 години подоцна.

За Лицети, незнаењето доведувало до лажни претпоставки. Сепак, со векови подоцна, надреалистичките уметници, наместо научниците, ќе ја преиспитаат работата на Лицети, и покрај неговите грешки, неговите чудесно инвентивни цртежи ја потврдија имагинативната, фасцинантна и неинхибирана психа.