Категорија на прелистување

На Македонија

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Пиринска Македонија е дигнато Македонското востание кое Бугарите го преименуваa…

На денешен ден, пред 145 години, на 17 октомври 1878 започнало Македонското востание во Пиринска Македонија. Вистинското име на познатото Кресненско востание во Пиринска
Повеќе ...

Денес се навршуваат 149 години од раѓањето на Костурскиот војвода Васил Чакаларов

Васил Христов Чакаларов е македонски револуционер, еден од главните војводи на Внатрешната македонско-одринска револуционерна организација во Костурско. Нарекуван “главниот
Повеќе ...

На денешен ден 1951 како жртва на комунистичкиот режим, во Битола умира единствениот преживеан од…

,,Не се револверите, пушките, бомбите или огнените машини, тие кои даваат сила во борбата, туку напротив – само идејните побуди, личниот пример, решителноста, смелоста и
Повеќе ...

193 години од раѓањето на најзначајниот собирач на народни умотворби – Марко Цепенков

На 7 ноември во 1829 година во Прилеп е роден Марко Цепенков, еден од најистакнатите собирачи на македонскиот фолклор. Неговата автобиографија претставува богат избор за
Повеќе ...

Вапцаров во 1938 година: Ние сме Македонци, затоа и нашето творештво треба да биде во служба на…

Во октомври 1938 Никола Вапцаров заедно со Антон Попов и Михаил Сматракалев е еден од основачите на Македонскиот литературен кружок во Софија, потсетуваат од македонското друштво
Повеќе ...