Thursday, November 30, 2023
домаГОВОРНИЦАЈаневски - Владата на Заев нема да има долг рок, во Собрание...

Јаневски – Владата на Заев нема да има долг рок, во Собрание за обичен закон нема да можат да соберат 61 пратеник

Вечерва во „Што не е јасно“ гостуваше Дарко Јаневски кој што при своето гостување посочи дека сегашната влада на Зоран Заев нема да има долг рок.
„Заев се покажа умешен во купување на пратеници, не е спорно дека тоа ќе се обиде да го прави тоа и понатаму. Меѓутоа со 62 пратеника тие реално гледано тешко дека ќе можат да одржуваат собраниски седници, бидејќи практично е невозможно, за да се одржи седница мора да има 61 присутен и не е битно дали законот ќе го донесете со 41 или 40 гласови. Меѓутоа 61 мора да бидат присутни“, појасни Јаневски.

Јаневски за пример го посочи и случајот со пратеникот Зибери. Зибери го носеа по посебни протоколи и да гласа во посебна просторија. А, тоа се случуваше бидејќи тој кворум од 62 пратеника е тешко да се обезбеди.

„Ако не го обезбедуваат тој кворум власта тогаш нема да можат да донесат ниеден закон кој што е системски, за кој што ќе треба 2/3 мнозинство. Има и одредени закони за кои што ќе е потребно и апсолутно мнозинство, и за тоа исто така нема да можат да ги донесат“, истакна Јаневски.

Јаневски додаде дека поради тоа рокот на оваа сегашна влада нема да биде долг за жал.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде

последно додадени

последно коментирани