10 МОЌНИ ЛЕКЦИИ ОД “АЛХЕМИЧАРОТ” НА ПАУЛО КОЕЛЈО

Алхемичарот на Пауло Коелјо е една од најпродаваните книги во историјата. Приказната за Сантијаго, пастирско момче на пат да ја реализира својата “лична легенда” ги инспирира луѓето низ целиот свет да ги живеат своите соништа.

Еве десет од најпопуларните пасуси и лекции кои можете да ги применувате во вашиот живот:

1. Стравот е поголема пречка од самата пречка

Кажете му на своето срце дека стравот од страдање и е полош од самото страдање, и дека нема срце кое некогаш страдало кога одело во потрага по своите соништа, бидејќи секоја секунда од пребарувањето е втора средба со Бога и со вечноста.

Секое ново извршување бара  влез во друга територија – тоа е страшно. Но со голем ризик доаѓа голема награда. Искуствата што ги добивате во извршувањето на вашиот сон ќе направат сето тоа да е вредно.

2. Она што е “точно” секогаш ќе издржи до крај

Ако она што го откриваме е направено од чиста материја, никогаш нема да се расипе. И секогаш може да се врати. Ако она што го откриваме е само момент на светлина, како експлозијата на ѕвезда, нема да најдеме ништо при тоа враќање.

Вистината не може да се прекрие со чад и огледала – секогаш ќе стои цврсто. Кога ја барате “правилната” одлука, таа ќе биде онаа што ги издржува тестовите на времето и тежината на контролата.

3. Кршење на монотонијата

Кога секој ден е ист како следниот, тоа е затоа што луѓето не успеваат да ги препознаат добрите работи што се случуваат во нивните животи секој ден кога сонцето изгрева.

Благодарност е практиката на наоѓање на доброто секој ден. Животот лесно може да стане стагнантен, световен и монотон, но тоа се менува во зависност од тоа што избираме да го видиме. Секогаш има сребрена постава, ако бараме внимателно.

4. Прегратка на сегашноста

Затоа што не живеам ни во минатото ниту во мојата иднина. Јас сум заинтересиран само во сегашноста. Ако можете да се концентрирате секогаш на сегашноста, ќе бидете среќен човек.

Нема миг од минатото кој те дефинира, ниту придонесува да се изгубиш и да се грижиш за иднината. Но, во моментов, вие сте во областа на можноста – како ќе се вклучите со сегашниот момент, ќе го насочите и вашиот живот.

5. Вашиот успех има бран-ефект

Тоа го прават алхемичарите. Тие покажуваат дека, кога се стремиме да станеме подобри кон нас, сè околу нас станува и подобро.

Растот, промената и еволуцијата се ткаат во ткаенината на реалноста. Станувате подобра верзија на себе и тоа создава ефект на бран што придобива сè околу вас: вашиот животен стил, вашето семејство, вашите пријатели, вашата заедница.

6. Донесувајте одлуки

Кога некој ќе донесе одлука, тој навистина се нурка во силна струја што ќе го носи на места за кои никогаш не сонувал кога првпат ја донел одлуката.

Лесно е да се совладаат непознатите и пофини детали за вашите соништа. Акциите ќе течат од довербата во твојата одлука; седејќи на оградата нема да ве однесе никаде.

7. Бидете нереални

Го гледам светот во смисла на она што би сакал да го видам, а не она што навистина го прави.

Некои од најголемите пронајдоци не би се случиле ако луѓето одлучиле да го прифатат светот како што е. Големите достигнувања и иновации започнуваат со начин на размислување што го игнорира невозможното.

8. Продолжете напред кога паднете

Сепак, тајната на животот е да паднете седум пати и да се кренете осум пати.

Бидејќи осмиот пат би можел да биде ваш чекор напред. Некои од најголемите романи во историјата беа објавени по добивањето на стотици отфрлања. За среќа, тие автори никогаш не се откажаа.

9. Фокусирајте се на сопственото патување

Ако некој не е она што другите сакаат да бидат, другите се лути. Се чини дека секој има јасна претстава за тоа како другите луѓе треба да го водат својот живот, но никој за својот сопствен живот не се грижи.

Лесно е да се влијае врз другите, но ќе бидеш мизерно суштество ако завршиш да живееш нечиј живот. Нема ништо лошо во земањето совети и учење од другите, но бидете сигурни дека тој се усогласува со вашите желби и страсти.

10. Секогаш преземај акција

Има само еден начин да се научи. Тоа е преку акција.

Можете да учите,  да читате и да слушате додека не се свртите и го погледнете во лице проблемот, но целото искуство е кога ќе преземете дејство. Откако ќе завршите со целта, повлечете го активирањето.