ПОГЛЕДНЕТЕ ГО ФАКУЛТЕТОТ СО НАЈУБАВ СТУДЕНТСКИ ДОМ ВО СВЕТОТ

Од 15-от век, уметниците го направија аџилак во Лакост, Франција, едноставно да сведочат за чистотата на својата светлина. Денес, уметниците сè уште се придружуваат кон ова беспрекорно зачувано средновековно село, сега под покровителство на SCAD. Студент кој студира во странство поточно во Лакост, едноставно ужива во пастирска убавина додека ги отфрла неправилностите од секојдневниот живот и  се фокусира на  занаетот.

“Студирањето во Лакост досега е моето најомилено искуство во SCAD досега. Помеѓу состаноците со нови лица, доживувајќи различни култури и наоѓајќи инспирација од непознати средини, создадов толку многу сеќавања во странство што знам дека ќе ги негувам засекогаш”. – Објаснува студент.

СКАД е факултет за уметност и дизајн кој има свои дисперзирани студии во прекрасното француско село Лакост. Таму студентите можат да престојуваат во најубавиот студентски дом на светот, кој всушност претставува реставрирана селска куќа од 16-тиот век.

Оние кои овде студираат фотографија, илустрација, архитектура, мода или графички дизајн можат да почнат со творештво во истиот амбиент во кој некогаш твореле Винсент ван Гог, Пол Сезан и Реноар. Од секој прозорец има глетка над живописната долина именувана како Луберон, бањите се современи, на приземјето има класично француско кафуле, а надвор има базен. Ова дефинитивно е студентски дом во кој секој студент би сакал да престојува. Погледнете: