Што имаат заедничко вакцините против беснило и ковид?

Во градот Самара во Русија се одржаа прослави по повод 200-годишнината од раѓањето на креаторот на вакцината против беснило, францускиот академик Луј Пастер. Руски и француски научници присуствуваа на тркалезна маса по повод годишнината од отворањето на канцеларијата на Пастер во градот.
Дел од општеството во 19 век не ја прифаќаше Пастеровата вакцина против беснило, како и денес вакцината против ковид. Некои го критикуваа, а некои ја сметаа за опасна. Сепак, според експертите, руските власти биле едни од првите кои материјално го поддржале францускиот научник да основа микробиолошки институт и донирале 100.000 франци во 1886 година.

Една од клучните теми на собирот во Самара беше годишнината од создавањето на првата канцеларија на Пастер на територијата на модерна Русија пред 135 години. Во Русија, првиот пациент на францускиот академик беше момчето од Самара, Митја Каљапин, кога на пат за Париз го придружуваа двајца лекари од Самара. Според тогашните критериуми, неговото чудесно исцелување довело до отворање на канцеларијата на Пастер, каде што се лекувале заболени од беснило.
„Самара беше големо село во 19 век. Немаше канализација, а санитарните услови беа катастрофални. Низ Самара се проширија мали сипаници, чума, колера и беснило. Вакцината беше од големо значење за општеството бидејќи овозможи да се зачува здравјето на нацијата. „Нашата конференција е исто така од големо значење бидејќи живееме во многу тежок период“, рече Пјотр Кабитов, доктор и професор на Националниот истражувачки институт Самара „Корољов“.

Според експертите, во споровите за вакцините, од големо значење е пропагандата на научниците и надминувањето на различните предрасуди кои луѓето ги имаат кон вакцините.
„Ние сме на врвот на пандемијата и сите овие околности се многу тешки за нашето општество. Во таква ситуација, важно е како луѓето се справуваат со овој проблем и како меѓусебно си помагаат. Неодамна имавме масовна вакцинација, а беа вакцинирани и нашите ученици. Сега работат како медицински волонтери и помагаат во поликлиниките“, рече проректорот на Универзитетот Самара, Михаил Леонов.

Луј Пастер е француски научник, хемичар и основач на микробиологијата. Неговото клучно достигнување беше развојот на вакцина против беснило што спаси илјадници животи ширум светот. На 27 декември 2022 година ќе се одбележи 200-тиот роденден на овој значаен научник.