Симболика на броеви: Дали ќе биде крајот на светот или е 22 февруари 2022 година шанса за успех

Неверојатната комбинација на броеви 22.02.2022 го привлекува вниманието на дури и на закоравените скептици. Вакво нешто нема да се повтори до следниот милениум – 30 март 3003 година. Покрај тоа, ова е 22-ри лунарен ден, а вторник е вториот ден во неделата. Медиумите се полни со информации за магичното значење на бројките.
Некои велат дека 22 февруари е последна шанса да се променат животите на подобро, додека други го предвидуваат крајот на светот, потпирајќи се на предвидувањата на бугарката Баба Ванѓа.
Желбата да се даде посебно значење на бројките е основата на природната и несвесна желба на човекот за рамнотежа, хармонија и разбирање на околината. Нашиот разум постојано бара логика и ред во надворешниот свет.

Симболиката на броевите
„Сè што луѓето се договориле влијае на нив. Предмети, имиња, бројки, што и да е. Се зависи од тоа како човек гледа на тоа. Реалистите веруваат само во науката и базата на докази, додека езотеристите се занимаваат со она што сè уште не е докажано. Во оваа област лежи и полето на психологијата. Го истражуваме несвесното, она што не се манифестира. Најважно е луѓето да бидат толерантни еден кон друг“, објаснува интегративниот психолог Милан Кузмин.
Од гледна точка на нумерологијата, датумот е навистина уникатен. Тоа што е форматирано како одраз во огледало може да се сфати како преоден момент кога треба да се искористат и умножат стекнатите искуства и знаења. Но, на тој ден, тешко е да се очекува дека ќе се случат некои значајни настани: ова е само почетна точка за промени. Затоа е толку важен ставот со кој пристапуваме кон новата фаза од животот. Исто така, привлекува огромно внимание преку денешното издание.
„Секој број има големо значење и потенцијал“, вели нумерологот Дијана Холмстром.
„Како нумеролог не можам да кажам дека има некои супер силни датуми што треба да ги бркате. За успех на деловните проекти и материјалните аспекти од животот, ова е навистина многу успешен ден. Ако денес направиме список на желби, тоа ќе ни помогне да се концентрираме и да ја насочиме нашата енергија кон нивно остварување. Но, не може да се каже дека тој датум ќе ги оствари сите соништа, бидејќи бројките не функционираат на тој начин“.
Експертот нагласува дека во нумерологијата е важен индивидуалниот пристап и дека е неопходно да го поврзете вашиот роденден со одреден датум. За оние кои имаат го имаат бројот два во датумот, 22 февруари е поверојатно да биде успешен.
Според мене, овде има повеќе помпа отколку вистинско значење“, забележува соговорникот.
„Датумот е естетски убав, а фактот што луѓето дошле до толку многу идеи за неговата уникатност веќе го прави тој ден посебен.

Магијата на бројките
Броевите имаат посебно значење уште од античко време. Питагора тврдел дека бројките владеат со светот, а нумерологијата била од клучно значење во Стариот Египет. Архитектурата на пирамидите, која се заснова на неверојатни комбинации на броеви, ги воодушевува дури и современите експерти.
Секоја фаза од изградбата на Карловиот мост во Прага се одвиваше според препораките на астролозите и нумеролозите. Според легендата, првиот камен на идната структура бил поставен од самиот Чарлс IV на 9 јули 1357 година во 05:31 часот наутро. Тоа беше совршен момент да се зацврсти зградата. Значајни датуми за земјата се роденденот на кралот и годината на основањето на Прага, кои исто така се земени предвид во архитектонските пресметки.
Многу луѓе дури сега избираат посебни денови за започнување бизниси и нови проекти. На пример, во Дубаи денеска ќе се случи долгоочекуваното отворање на Музејот на иднината. Шеикот Мухамед ја нарече оваа зграда најубава на земјата. Дали ова е случајност или не, останува претпоставка.

Три, седум, кец на десетка
Симболиката на бројките ја користеа и класиците на руската литература. Бројот шест на Достоевски беше поврзан со тага и неможност да промени нешто. Собата на Раскољников била „шест чекори подалеку“, а неговиот помал брат починал на шест месеци. Бројот тринаесет се сметал за несреќен, бидејќи во куќата на стариот заложник имало тринаесет скалила.
Во романот на Толстој „Војна и мир“ бројот седум има посебно значење. Авторот го дели животот на ликовите на седум години. На пример, писателот ја опишува Николјенка (Никола), синот на главниот лик Андреј Болконски, на седумгодишна возраст, кога го загубил својот татко. Потоа, на 14-годишна возраст, додека во самиот епилог, седум години подоцна, младиот човек гледа страшен сон.
Поминуваат седум дена од моментот кога принцот Андреј бил ранет во битката кај Бородино до неговото откривање на универзалната љубов. Пјер помина толку многу недели во Санкт Петербург, развивајќи планови за тајно друштво. И самиот Толстој го напишал својот роман од почетокот на 1863 година до крајот на 1869 година.
Експлицитна симболика е присутна и во делото на Пушкин „Кралицата на лопати“. Главниот лик Херман, откако доби совет од среќна старица, целата своја заштеда ја става на тројки, недела и кец. На крајот останува без ништо и полудува. Според Дијана Холмстром, работата на Пушкин се заснова на нумерологијата на масоните, која се заснова на симболиката на христијанството. Трите го претставуваат тројството на духот, седумте го означуваат создавањето на светот, додека кесот е единица на пројавување на Божјата волја.

Што велат ѕвездите
И покрај огромната конфузија околу денешниот ден, астролозите не виделе ништо посебно на овој датум. Без разлика на бројките во календарот, експертите ја анализираат ситуацијата исклучиво врз основа на положбата на планетите.
Според астрологот датумот 07.07.2007 г. кој правеше многу врева беше многу несреќен што се ожени. Напротив, оние бракови што беа склучени на 8 август 2008 година, на младенците им укажуваа долг и среќен семеен живот. Исто така, има многу повеќе кои сакаат да се венчаат на 22 февруари 2022 година, отколку што можат да направат матичните канцеларии. За да се случи тоа требаше да се потрудат идните сопружници.
„Браковите направени на овој ден ќе бидат успешни“, вели астрологот Наталија Походина.
„Покрај тоа, двојката многу брзо треба да добие деца. Луѓето родени на 22 февруари 2022 година ќе имаат добра интуиција. Што се однесува до езотеричните практики поврзани со остварувањето на желбите, мислам дека зависи од верувањето на личноста во ритуалот“.
Походина исто така советува да се обрне внимание на комбинацијата на астролошки аспекти на одреден датум со личниот хороскоп на една личност. За некого 22 февруари може да биде ветувачки за започнување на нови проекти, а за некои не. Општите прогнози се погодни само за типични претставници на хороскопските знаци, на кои денот може да им донесе среќа во спортски достигнувања, лов и риболов, како и во истражување и откривање тајни.
Астролозите денес не ги советуваат жените да копаат во телефоните на своите сопрузи доколку не се подготвени да видат нешто неочекувано. Денот предизвикува зголемена љубомора, па затоа треба да се избегнуваат конфликти.
Експертите на различни начини го оценуваат значењето на убавите (волшебни) бројки, но никој не се сомнева во силата на поединецот. Затоа, секој има право сам да ја одреди улогата на денешниот датум и да го направи појдовна точка за промена.