Живот со туристи на 42+

Секојдневно чистење на Охридското езеро

Во овие врели денови, со температури незапаметено високи за овој период од годината, сите бараат место повеќе во туристичките места во Македонија. Но сепак, најпосетен од сите е Охрид.

Но како е да се живее во градот полн со туристи, дали сè функционира нормално?

Охриѓани не се жалат, велат дека македонскиот бисер така и го личи, со многу туристи, раздвиженост 24 часа, со Охридско Лето, Охрид Колинг, Аларм Фест и секојдневни, постојани журки на секој чекор, во секое кафуле, плажа, ресторант. Потежок е и пристапот до плажите, каде што тие самите тврдат дека колоните со автомобили достигаат и по неколку километри за да се успее да се отиде на плажа во Градиште.

Но, она што најмногу пречи, не само на жителите на Охрид, туку и на секој совесен граѓанин, е ѓубрето кое останува после секоја журка, кое како што можете да процените и сами од фотографијата, се фрла и во езерото. Совеста за зачувување на животната средина сепак ни е на ниско ниво… или нивото на алкохол во крвта е премногу високо кај некои туристи.

Постави одговор

Your email address will not be published.