Проверете: Доколку ви е вклучена оваа опција, постои можност од хакирање на вашиот телефон

Во текот на притиснувањето на копчето „Click to chat“, вашиот број ќе биде проследен во URL стрингот. Компанијата „Google“ повеќе пати беше критикувана поради издавање на приватни податоци од корисниците, а сега почна и индексирање на броевите од телефонот преку кои сте ги направиле профилите на „WhatsApp“.

Тоа значи дека доколку една опција е активирана на вашиот профил, сите броеви од вашиот телефон можат ненадејно да се пријават на „Google“.

Имено, опцијата „Click to chat“ која апликацијата „WhatsApp“ ја воведе за полесно да ги пронајдете контактите, всушност открива дека нашиот број од телефонот е достапен во пребарувањата на „Google“. Оваа опција со помош на линк може да воспостави „WhatsApp“ размена на пораки со било кој, а доколку вие комуницирате со некоја таква личност тогаш сте во еднаква опасност и вашиот број од телефонот ќе им стане достапен на сите на „Google“.

Бидејќи моментално не постои закон или пак одредба со која што „Google“ не смее да ги купува информациите од метаподатоците, вашиот телефонски број исто така дополнително може да се најде на „Google“ пребарувачот.

Постави одговор

Your email address will not be published.