Петок е неработен ден за граѓаните од православна вероисповед

Празникот Успение на Пресвета Богородица, односно Голема Богородица, кој се празнува в петок, 28 август, е неработен ден за сите граѓани на Република Македонија од православна вероисповед, соопштија од Министерството за труд и социјална политика.

– Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно Законот за празниците на РМ („Службен весник на РМ“, бр.21/98 и 18/07), 28 август (петок), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица), е неработен ден за граѓаните од православна вероисповед во Република Северна Македонија – се наведува во соопштението.