ПОГЛЕДНЕТЕ ЈА КРИСТАЛНАТА ПЛАНИНА ВО ЕГИПЕТ КОЈА ЌЕ ВИ ГО ОДЗЕМЕ ЗДИВОТ

Замислете цела планина направена од кристали. Треперлива и светкава во утринската сончева светлина – ова место е како дел од бајка.

Па, не мора да замислувате повеќе, бидејќи оваа магична планина навистина постои.

И покрај тоа што се нарекува планината Кристал, таа е технички гребен. Ова е гребен што се формира помеѓу Бахарија Оазис и Фарафра Оаза во западната пустина на Египет.

Планината Кристал имала друго име, пред посетителите и туристите да и го дадат името Кристал. Ова место било познато како формација Кристал.

Ридот е сувовулкански свод, кој се појавил во времето на Олигоцен, пред 33 милиони години.

Причината за неговото име е поврзана со арапскиот термин за формирање.

Некои од кристалите на планината во Египет имаат издолжена или квадратна форма. Да беа зелени, овие групирања на кристали многу би личеле на славата на Криптонит од Супермен. Сепак, овие кристали се прозирни или облачно бели.

Природниот кристален лак, се формира во сртот, што извира во пустината околу планината. Според геолозите, оваа структура е пештера направена од варовник и завршена со сталактити и сталагмити.

Никогаш не треба да се обидувате да ги раскинувате, кршите или одделувате кристалите на планината, бидејќи на нив им се потребни илјадници години за да се формираат, а кршењето на нив би уништило дел од историјата. Покрај тоа, не треба да изберете да ги соберете парчињата кристали што го распрснуваат пејзажот околу сртот. Во суштина, мора да запомните дека ако секој турист однесе дел од планината, наскоро нема да остане ништо од планината и таа нема да постои.

Бидете сигурни дека сте го виделе природниот кристален лак, кој се формирал во сртот. Доволно е високо што можете да застанете под него. Освен тоа, внимавајте на кристалните формации што извираат во пустината низ целата планина.

Кристал Планината како што споменавме погоре се наоѓа помеѓу Бахариа и Фарафра. Не е близу до никакви градови. Не можете да очекувате да пешачите до областа пеш. Всушност, планината е достапна само со специјализирана тура и водичи.