ЛУИС ХАЈН – ЗАСТРАШУВАЧКИ ФОТОГРАФИИ ОД ДЕЦА ВО 1990-ТИТЕ

Луис Хајн бил американски социолог и фотограф. Хајн ја користел својата камера како алатка за социјални реформи. Неговите фотографии биле искористени за промена на законите за детски труд во САД.

Хејн е роден во Ошкош, на 26 септември 1874 година. Откако неговиот татко бил  убиен во несреќа, Хејн започнал да работи и ги заштедувал своите пари за да оди на колеџ. Студирал социологија на Универзитетот во Чикаго, во Универзитетот Колумбија и во универзитетот Њујорк. Тој станал учител во Њујорк во училиштето за етичка култура, каде ги охрабрил своите студенти да ја користат фотографијата како едукативен медиум.

Во 1907 година, Хејн станал фотограф на Фондацијата Расел Сигеј.

Во 1908 година Хајн станал фотограф на Националниот комитет за труд на децата (NCLC), оставајќи ја својата наставна позиција.

Работата на Хајн за NCLC била опасна. Како фотограф, честопати му се заканувале со насилство , дури и смрт од фабричката полиција и надзорниците. Во тоа време, неморалот на детскиот труд требало да се скрие од јавноста. Фотографијата не само што била забранета, туку и претставувала сериозна закана за индустријата. За да добие влез во мелници, рудници и фабрики, Хајн бил принуден да претпостави многу претпоставки. На моменти бил инспектор за пожар, продавач на разгледници, продавач на Библии или дури и индустриски фотограф кој правел запис за фабричката машинерија.

Во  раните 1930-ти, Хејн направил серија „работни портрети“, во кои бил потенциран човечкиот придонес во модерната индустрија. Во 1930 година, Хајн  бил овластен да ја документира изградбата на зградата „Империјал стејт“. Тој ги фотографирал работниците во несигурни положби додека тие ја обезбедувале челичната рамка на структурата, преземајќи многу од истите ризици што ги претрпеле работниците.

Животот на многу млади деца била хорор приказна. Во неговите фотографии ќе ги запознаете:

 •  Гилс Едмунд – Додека работел во мелницата, врз ногата на младиот Гилс паднало делче од машината и му го скршило прстот. Поради ова паднал во ротирачка машина и изгубил два прста од раката.
 •  7-годишната Рози,  веќе две години работела со школки. Таа била неписмена и работела по цел ден.
 • Момче што разнесува весници заспано на скалите
 • 11-годишната Кели Кампбел берела и до 60 килограми памук дневно
 • 7-годишниот Ферис разнесувал весници
 • 4-годишната Мери кршела и по 2 кошници школки на ден. Се грижела за бебе кога не работела
 • Ванс имал 15 години и бил портир. Работел 10 часа дневно за 70 центи. Сè што правел било отворање и затворање на вратата
 • Деца работници во фабрика.
 • Рози Биодо имала 10 години и работела веќе три лета. Се грижела за бебе и разнесувала бобинки – по две кошници наеднаш.
 • Некои момчиња биле толку мали што морале да се качат на ротирачката рамка за да работат
 • Френк ги изгубил нозете од вагон во рудник за јаглен кога имал 14 години
 • Дел од младите разнесувачи на весници
 • 10-годишно девојче ѕирка кон надворешниот свет. Работела повеќе од една година
 • 8-годишната Џени Камило во текот на летото берела рибизли

Погледнете некои од неговите највознемирувачки фотографии.