ЗДРАВСТВЕНИ ПРИДОБИВКИ ОД КОКОСОВО МАСЛО

Кокосовото масло има многу здравствени придобивки. Ова масло се користи во целиот свет поради неговите лековити својства.

Здравствени придобивки од кокосово масло:

 • За нега на коса:  Ако имате проблем со растот на косата, тогаш треба да го користите кокосовото масло бидејќи тоа ќе ви помогне за раст на вашата коса. Исто така, со користење на маслото вашата коса ќе биде сјајна. Кога имате загуба на протеини, тогаш вашата коса е нездрава и непривлечна. Овој проблем може да се реши со употреба на кокосово масло. Исто така, ова масло е дел од кремите кои се за против првут. На индискиот подконтинент ова масло го зазема најголемото место за нега на косата. Многу им помага на луѓето кои ја оштетиле косата и е исклучително моќен уред. Ако ја масирате косата со кокосово масло, тогаш го заштитувате скалпот од првут, а исто така скалпот е ослободен од вошки и други штетници.
 • Губење на тежината:  Ова е еден од најдобрите домашни лекови за губење на тежината. Кокосовото масло има масни синџири на масни киселини кои ја земаат прекумерната тежина. Исто така, ова масло ја намалува абдоминалната дебелина,  главно кај жените. Начинот на варење на кокосовото масло е многу лесен и исто така е здрав за функцијата на ендокриниот и тироидниот систем.
 • Бубрег:  Кокосовото масло е многу ефикасно во спречувањето на жолчните бубрези и болестите на бубрезите. Исто така, луѓето кои имаат бубрежни камења треба да користат кокосово масло како свој природен лек.
 • Коски:  Ова масло помага многу во апсорпцијата на важни минерали од телото. Овие важни минерали се калциум и магнезиум. Овие минерали се многу важни за развојот на коските. Исто така, дава заштита за жените во нивната средна возраст да не добијат остеопороза.
 • Дијабетес:  Ова масло е многу ефикасно во контролата на шеќерот во крвта. Исто така, се подобрува секрецијата на инсулин. Кокосовото масло го промовира користењето на глукозата во крвта, што е многу ефикасен начин за заштита на телото од дијабетес.
 • Стрес олеснување:  Се става кокосовото масло на главата, а потоа со масирање на главата како нежна масажа, и помага на вашата глава да го  елиминира менталниот замор. Постојат многу студии кои покажале дека девственото кокосово масло има антиоксидантни својства и, исто така, го оживува телото од стрес.
 • Срцеви болести:  Кокосовото масло има 50% лауринска киселина, која помага на срцето во спречувањето на многу различни срцеви заболувања. Исто така го заштитува телото од високиот крвен притисок и ја одржува рамнотежата на нивоата на холестерол во телото. Исто така е многу заштитен од атеросклерозата и нема да го зголеми нивото на холестеролот со мала густина во телото.
 • За нега на кожата:  Ова масло е моќен moisturizer на сите видови на кожата (тука вклучуваме и сува кожа). Кокосовото масло е минерално масло, што значи дека нема да имате несакан ефект од користењето на него. Тоа е многу ефикасен природен лек за превенција од лушпи и сувост на кожата. Исто така, ова масло го одложува стареењето на изгледот на допирните брчки на кожата, кои се само нормална состојба на кожата кога луѓето стареат. Има антиоксидативни својства кои спречуваат дегенеративни болести предвремено стареење. Ова масло е многу корисно во лекувањето на егзема, псоријаза, дерматитис и други инфекции на кожата кои можат да се појават.
 • Имунитет: каприновата киселина, каприлната киселина и лауринската киселина, кои се антимикробни липиди, имаат антивирусни, анти-габични и антибактериски својства кои го зајакнуваат имунолошкиот систем. Лауринската киселина кога се консумира во телото, тогаш телото го претвора во монолаурин, што е ефикасен начин за справување со бактериите и вирусите кои се причина за болести како што се грип, херпес, цитомегаловирус, како и за вирусот ХИВ.
 • Црн дроб: Кокосовото масло има масни киселини и триглицериди со среден ланец, кои го спречуваат заболувањата на црниот дроб. Ова е можно затоа што тие елементи лесно можат да се претворат во енергија кога ќе стигнат до црниот дроб.
 • Стоматолошка заштита: Калциумот е витален елемент за забите и е составен дел од нив. Кокосовото масло помага во апсорпцијата на калциумот во телото што ги зајакнува забите.
Постави одговор

Your email address will not be published.