5 НОВИ НАУЧНО ФАНТАСТИЧНИ КНИГИ ИДЕАЛНИ ЗА ВАШЕТО СЛОБОДНО ВРЕМЕ ОВА ЛЕТО

Летото е пред нас. Време е за освежителен пијалок и добра книга.

Приказните со научно фантастични делови ја збогатуваат нашата летна фантазија, и дефинитивно е вистинит фактот дека  научната фантазија го освои светот. Големи се шансите дека овој викенд сте погледнале научно-фантастичен филм или серија и веројатно веќе сте внесени во многу замислени светови надевајќи се дека ќе станат реалност во иднина.

Но, најдобрата научна фантазија се наоѓа и во книгите, а таа не е само за технологии и вонземјани, туку и за политика, економија и самиот  човек. Доколку сакате да прочитате добра научно-фантастичка приказна или да погледнете добар филм, најдете некој од овие наслови.

Еве 5 нови научно фантастични  книги кои ве мамат од книжарниците за да ги прочитате остатокот од летото.

СЕКОЈ (Anyone) од  Чарлс Соул

Чарлс Соул е најпознат по стрип делата како „Војна на Starвездите“, „Дардевил“ и „Хулк“. Неговиот втор роман „Секој“ е поставен некаде во блиска иднина по развојот на новата технологија која им овозможува на луѓето да ја пренесат својата свест во други тела. Технологијата е револуционерна и има значителни последици за општеството. Издавачот Неделен вели дека „денешните грижи за технологијата, приватноста и анонимноста се проектирани во веродостојна иднина“, и дека „Незгодната визија на Соул за иднината ќе ги израдува читателите заљубени во невозможното”

КРВТА НА ИМПЕРИЈАТА (Blood of empire)  од  Брајан Мекелан

Во крвта на империјата, Брајан  ја донесува трилогијата на своите богови на крв и прав (гревови на империјата и гневот на империјата). Во алтернативен свет, границата  Фатара се соочи со востание, кое го шпионираа Мишел Брејвис и воениот херој Бен Стике. Се обидоа да го избегнат, но на крајот, главниот град на нацијата „Земјата“ беше окупирана од „Диназис“. Сега, Бравис мора да се обиде да ги спречи нивните непријателски планови со тоа што ќе сее незадоволство меѓу редовите на „Диназис“, и додека сопствените планови на воен удар одат настрана, Лејди Валона Флинт маршира со сопствените сили , со надеж дека ќе им се одмазди на оние што ја отстраниле од нејзината моќ.

МРТВИТЕ АСТРОНАУТИ (Dead astronauts) од Џеф Вандермер

Со книги како Annihilation и Borne, Џеф има напишано некои од најинтригантните романи на шпекулативните фантазии. Неговите најнови, мртви астронаути, се наоѓаат во ист свет како Борн, опуштени од мистериозна биотехничка сила. Приказната се базира на три астронаути, Чен, Мос и Грејсон, кои се движат низ овој чуден свет, оној исполнет со чудна биотехника, патки што зборуваат и лисици што читаат од ум. Би уживале со овој избор.

ЅВЕЗДИТЕ ОД ПРЕЗИР (Scornful stars) од Ричард Бејкер

Ричард Бејкер ја продолжува својата воена научна фантастика. Во Валианд Праст, Бејкер ги запозна читателите со Сикандер Синг , член на екипажот на бродот Aquilan , каде беше принуден да ја докаже својата вредност која се однесуваа на планетарно востание. Тој се соочува со судски воени обвинувања, каде што мора да шверцува туѓ амбасадор. Во оваа најнова авантура, тој и неговиот брод имаат задача да се бранат од пиратите бидејќи две галактички империи се обидуваат да го привлечат влијателниот владетел во сојузот, задача што станува сложена од ден на ден.

СПИЛИНГРАТ ( Splintegrate) од Дебора Терамис Кристиан

Во 1996 година, Дебора Терамис Кристијан го објави својот деби-роман Мајнлин, научно фантастична авантура во која атентаторот пред себе може да види разни алтернативни ситуации. Повеќе од две децении подоцна, Кристијан се врати во самостојно продолжение. Во оваа приказна, Кес е професионална жена  која стана главна привлечност на планетата Линдир. Таа е под притисок на Царинската управа да извади од каша истакнат картел, и е затворена против нејзина волја и е принудена да се бори повторно за да ја врати својата слобода и независност.