Топ 8 светски книги кои ја отсликуваат осаменоста

Кога зборуваме за осаменоста тогаш најверојатно зборуваме за најосамениот период од годината, каде некој историчар на емоции решил да ја издаде најдобрата книга за модерната болест.

Осаменоста е насекаде. Или така се чини. Опишана е во медицински термини, како епидемија, чума или како вид на инфекција.

Проблемот е што осаменоста ретко се дефинира. Честопати се претставува како индивидуална, па дури и универзална, ментална болка. Но, осаменоста е релативно нова. Зборот доаѓа во заедничка употреба околу 1800 година, поврзан со општествените промени – особено секуларноста, отуѓувањето и конкуренцијата произведена од модерноста. Пред тоа била осаменост за писателите и филозофите.

Осаменоста е различна во различни периоди. Да, може да биде очајна , болна и исполнета со агонија. Но, може да биде и привремена, минлива, како „точка на траење“ или животна фаза. Осаменоста не е единствена емоција, туку мешавина од различни чувства, вклучувајќи гнев, огорченост, страв, тага или срам. Може дури и да биде пријатна.

Вирџинија Вулф, Силвија Плат и Томас Тарнер, го истражувале појавувањето на осаменоста како модерна, физичка и психолошка мака, која ја разгледува улогата на политичките, социјалните и економските фактори (вклучувајќи го и фактот дека најосамениот од сите – бездомници или  бегалци – не е опфатен од тенкиот чадор на владата).

Погледнете ја листата на книги кои ќе ве воодушеват , бидете дел од индивидуалното, како и од колективното, бидете сведок на историските променливи значења на осаменоста. Најчесто таквите дела  се пишуваат од жени, бидејќи врските помеѓу осаменоста, креативноста и полот се запоставени од страна на машките автори.

1. Робинсон Крусо од Даниел Дефо (1719)

Натопен во современиот расизам на крстоносците и канибалите, Робинзон Крусо често се чита како студија за религиозно искупување и потрага по себе. За разлика од ликот на Том Хенкс во филмот инспириран од Крусо, Castaway (2000), каде Крусо не е осамен. Зборот никогаш не се споменува и  универзумот во кој тој живее има сигурност и значење.

2. Франкенштајн од Мери Шели (1818)

Оваа добро позната приказна е една од првите фиктивни обиди за идентификување на осаменоста и социјалното исклучување. Кога науката „владееше“ и работеше водејќи сметка и  загриженост за социјалното отуѓување и искористување на природата, Франкенштајн бил токму тогаш напишан, дури и зборот осаменост само што се појавил. Содржи само две насоки на осаменост (еден од нив е осамен пат, како сигнал за самотија, отсликувајќи го неговото емотивно потекло). Сепак, невиденото чудовиште на Франкенштајн, виновно за гревот, напуштено и изгубено, изразува извонредно позната, модерна верзија на осаменост.

3. Бунарот на осаменоста од Радклиф Хол (1928)

Еден од најраните, најпознати извештаи за лезбејско искуство во британската и американската култура, овој роман отвора важни прашања во врска со полот, сексуалноста и „припадноста“ широко дефинирани. Иако неговиот јазик на „сексуална инверзија“ и „инверзија“ е архаичен, романот им посвети внимание на основните теми на осаменост и отуѓеност, што резултираа од анти-геј реториката на почетокот на 20-от век. Повторлива тема на дискусиите за ЛГБТ во 21 век беше осаменоста, особено кога се поврзани со менталните болести и стресот на малцинствата.

4. Дневник на писателот од Вирџинија Вулф (1953)

До 1940-тите години, кога „осаменоста“ беше широко распространета за да значи емоционална изолација, Вулф напиша дело за своите намени. За што друго, освен преку осаменост, таа би можела да се исклучи од светот? Објавена постхумно од нејзиниот сопруг Леонард, книгата содржи извадоци од дневниците што ги чувала од 1918 до 1941 година, година кога починала самоубиствено. Исполнето дело со фасцинантни детали за нејзиниот живот како и критички размислувања за осаменоста во родовиот свет.

5. Ѕвончето од Силвија Плат (прв пат објавено во 1963 година под псевдонимот Викторија Лукас)

Романот на Плат ја истражува осаменоста што повторно произлегува од социјалното очекување – овој пат, честа тема а таа е -што требаше за да се биде жена во 1950-тите, мажејќи се со очекувањата за работа, домаќинство и желби. Агонизирачката осаменост и душевната болест опишана од нејзиниот наратор Естер Гринвуд се поврзуваат со сопствениот живот на Плат, како што е опишано во нејзините списанија и писма. Плат се самоуби само еден месец по објавувањето.

6. Весник на осаменост од Мај Сартн (1973)

Американски поет и писател, Сартн ја напиша оваа книга со цел да ги сними нејзините искуства за депресија и осаменост. Делото се сметало за обележје во женската автобиографија. Како и Волф, Сартн пишуваше за осаменоста колку што е неопходна за креативноста. Но, нејзиното писмо одекнува исто така, од романтичните идеи за творецот да е во природата и потребата за физичка поврзаност со светот во која сакал или не сакал, тој припаѓа.

7. Човечка природа и потреба од социјална врска од Tон Т Кациопо и Вилијам Патрик (2009)

Во раните 21 век, осаменоста почна да биде медицинска, како и социјална грижа. Со оглед на стареењето на популацијата, со здравствени ризици придружени со осаменост, пост-индустриските друштва требало да ги разгледаат причините. Заедно со неговата сопруга Стефани, покојниот  Кациопо превзеде обврска за работа во невронски мрежи на осаменост. Оваа книга беше една од првите што ја опиша осаменоста како форма на зараза; дава невро-научно објаснување за физичката штета предизвикана од социјална изолација, од срце и неврони до имунолошкиот систем.

8. Изгубени врски: Откривање на вистинските причини за депресија и неочекувани решенија од Јохан Хари (2018)

Книгата на Хари е потсетник за тоа колку може да биде погубна осаменоста, и покрај сите свои креативни можности. Ова е важна студија за депресијата како социјален проблем, против позадината на медицинскиот редукционизам: депресијата како проблем на умот (поточно, мозокот). Не е задоволена потребата што Хари ја гледа во центарот на зголемувањето на нивото на депресија и вознемиреност. Се вративме на потребата за социјални врски – со заклучокот на Хари дека нивната загуба, како што сугерира поднасловот на книгата, е вистинската причина за депресија.