ТЕТКИТЕ ВО ЖИВОТОТ НА ДЕЦАТА СЕ НАВИСТИНА ПОСЕБНИ И ВАЖНИ! ПРОЧИТАЈТЕ ЗОШТО Е ТОА ТАКА

Тетките играат уникатна улога во животот на детето.

Современите семејства имаат тенденција да функционираат преку посложени конфигурации. Затоа, тетките несомнено почнаа да играат суштинска улога во воспитувањето на децата. Тие не се само блиски роднини, да се биде тетка е начин на живот.  Некои жени „тетки“ се како втора мајка, пријател и учител. Тие им даваат необичен вид на љубов на своите внуки и внуци.

Родителите ги поучуваат и ги советуваат своите деца, бабите и дедовците ги размазуваат, а тетките сето ова им го даваат на своите внуци и внуки на некој посебен начин. Детето е секогаш посреќно во љубов од грижлива тетка која може позитивно да влијае на животот на детето.

Прочитајте го овој текст:

Бев тетка десет години пред да станам мајка.

За ова време имав шанса да се грижам за моите две внуки, да се грижам за нив, да ги сакам и да ги научам важни работи за животот и љубовта. И, секако да ги размазам Сигурна сум дека тие се сеќаваат на скапоцените моменти што ги имавме заедно. Ги гледав како растат и стануваат убави луѓе. Тие секогаш ми се во мислите и во моето срце, и сè додека не станав родител, сфатив колку влијанието врз моите внуки влијаеше врз мене. Колку научив за тоа како да се справам со деца.

Затоа сметам дека е тетка фантастично искуство.

Еве девет причини што ја прават улогата на тетките во животот на нивните внуки и внуци  ‘толку посебна и важна.

1. Тетките би можеле да дадат поинаков поглед на животот.

Тие би можеле да изнесат мислење кое е различно од мислењето на родителите. Тие можат да им дадат помош на своите внуци и внуки за сè, од учење, играње, среќни моменти но и  до советување за тешка ситуација.

2. Никогаш не пропуштајте годишнина.

Тетките се секогаш таму за да го прослават роденденот или дипломирањето на нивните внуки и внуци. Тие нема да пропуштат настан без оглед на тоа што треба да направат – да одморат слободен ден или да летаат во друга земја. Згора на тоа, тетките обично сакаат да купат возбудливи и корисни подароци за нивните внуки и внуци, затоа секогаш нека ви се на прво место секогаш кога ги подготвувате вашите убави фамилијарни настани!

3. Тие нема да пропуштаат шанса да се дружат со децата.

Понекогаш на тетките им е доволна среќата само да уживаат во заедничките работи со нивните внуки или внуци. Може да ги однесат на различни места и настани, како што се музеи, концерти и фестивали кога се постари. И тие секогаш се подготвени за забавна игра со децата во дворот.

4. Тетките се секогаш подготвени да дадат љубов и наклонетост.

Тетките сакаат да им даваат на децата многу прегратки и љубов. Жалењето на децата од родителите на тетката е фантастична емоција и ја прави врската помеѓу внуците, внуките и тетките многу посилна. Тетката е единствената која ги опсипува со посебна и магична љубов и разбирање.

5. Тетките ги слушаат проблемите што децата не можат да ги споделат со нивните родители.

Кога на детето му треба совет и водство, тетките секогаш се подготвени да помогнат. Особено кога станува збор за проблем што децата не би го споделиле со нивните родители. Тетките се подготвени да ги слушаат децата и тинејџерите, и најдобриот дел е што тие знаат да чуваат тајна.

6. Тетките учат вредности.

Тетките понекогаш може да се однесуваат како родител. Тие би ги научиле децата за вредностите и како да кажат што е правилно или погрешно. Тоа е една од најважните улоги што ги играат. Гледајќи ги децата растат и се менуваат и знаејќи дека биле таму за да ги поддржат, тоа чувство е  фантастично.

7. Тетките сакаат да се грижат за децата.

Тетките сакаат да минуваат време со внуките и внуците и со задоволство би се грижеле за нив кога родителите се зафатени. И најдобро од сè е што тетките обично сакаат да се забавуваат и да играат игри со децата кои родителите им ги забрануваат…за радоста да е уште поголема!

8. Тетките остануваат љубезни дури и кога децата не се во право.

Тетките се генерално љубезни и порелаксирани и би биле многу понежни ако треба да го поправат лошото однесување. Тие ретко би повишиле тон на децата. Обично слушаат, зборуваат и објаснуваат што е погрешно и како да се постапи правилно.

9. Тетките се среќни кога имаат повеќе внуци.

Кога ќе се роди нова внука или внук, тетките се чувствуваат уште посреќно. Без разлика колку веќе имаат, секогаш чувството е посебно и убаво да имате повеќе деца. Врската помеѓу тетката и нејзините внуки и внуци секогаш ќе остане силна ако заедно поминат драгоцено време.

Тетките играат толку значајна улога во животот на нивните внуки и внуци, и сега е јасно зошто! Тие ги прават нашите животи посреќни, посмешни и секогаш се тука за нас!

Тетката  ни дава можност да поминеме време со скапоцен роднина. Кажете им понекогаш дека  сте среќни што ги имате во вашето семејство. Славете ги  лекциите што ве научила и споделете ги  со следната генерација. Направете совршена прилика целото семејство да се собере, да ги разгледувате старите слики и да ги оживеете сеќавањата на среќните денови поминати заедно. И, се разбира, тоа е совршено време да ја зајакнете врската со тетката и да создадете нови спомени.