Свети апостоли Петар и Павле (Петровден), за многу години овој голем празник

По примањето на Светиот Дух на Духовден по воскреснувањето на Исус апостолите се растуриле по светот за да ја проповедаат светата Христова вера. На тој план најмногу се истакнале светите апостоли Петар и Павле.

Павле се смета за една од најважните фигури на Апостолскиот период, кој од средината на 30-тите до средината на 50-тите години на 1 век основал неколку цркви во Мала Азија и во Европа. Тој го искористил својот статус како Евреин и римски државјанин да проповеда пред еврејското и римското население. Според списите во Новиот Завет и пред неговото преобраќање, Павле бил посветен на прогонувањето на првите ученици на Исус во областа околу Ерусалим. Во расказот на Делата на апостолите (честопати едноставно се нарекува Дела), Павле патувал по патот од Ерусалим во Дамаск, во мисија „да ги уапси и да ги врати во Ерусалим“, кога воскреснатиот Исус му се појавил во одлично светло. Тој бил ослепен од светлината, но по три дена неговиот вид му го вратил Ананија од Дамаск, а Павле започнал да проповеда дека Исус од Назарет е еврејскиот Месија и Синот Божји. Околу половина од книгата на Делата на апостолите се занимава со животот и делата на Павле.

Денес, посланијата на Павле продолжуваат да бидат витални корени на теологијата, обожавањето и пастирскиот живот во католичките и протестантските традиции на Западот, како и православните традиции на Истокот . Влијанието на Павле врз христијанската мисла и практика се карактеризирало како „длабоко како што е распространето“, меѓу оној од многуте други апостоли и мисионери кои биле вклучени во ширењето на христијанската вера.

Петар е роден во селото Витсаида на брегот на Галилејското езеро. Бил рибар и еднаш кога ловел риби на езерот го видел Исус и го повикал по што овој го напуштил рибарскиот занает и му се придружил. Првото име му било Симон, а кога Исуса го признал за Божји син овој го нарекол Петар, што значи камен (карпа). Со тоа Исус сакал да каже дека својата црква ќе ја изгради врз верата на Петар што била цврста како камен.

Како верен Христов ученик Петар бил со својот учител во многу прилики во кои не биле другите апостоли како на пр. Преображението, при воскреснувањето на Јаировата ќерка и сл. Петар предложил да биде избран нов апостол на местото од Јуда кој по предавството се обесил. Бил избран Матеј и со тоа бројот на Христовите апостоли пак станал дванаесет. Исто така, по слегувањето на Светиот дух врз апостолите кога овие се исполниле со него и започнале да зборуваат на разни јазици и кога народот помислил дека се пијани Петар одржал впечатлива беседа кажувајќи дека тие не се пијани туку дека тие се исполнети со светиот Дух. По оваа беседа Петар ги повикал присутните да ја примат Христовата вера и само во тој ден се крстиле околу 3000 луѓе.

Затоа што бил голем поборник на Христовата вера Петар бил трн во очите на еврејските свештеници, кои чекале погодна прилика да се пресметаат со него. Еднаш на стари денови Петар дошол во Рим. Тогаш таму владеел Нерон, голем безбожнок и тиранин, противник на христијанството, а христијаните ги фрлал во арените со лавови. Тој и апостол Петар го осудил на смрт, но кога сакале да го погубат со распнување Петар ги замолил да не го прават тоа зошто не е достоен да умре како својот учител Исус Христос туку да го распнат со главата надолу. Егзекуторите така и направиле и на 12 јули во 61 година светиот апостол Петар во големи страдања го завршил животот. Во близината на Рим, истиот ден исечен од противниците на Христијанството е и апостолот Павле. Затоа светата Христијанска црква споменот на овие двајца апостоли го слави во ист ден.

На иконата Петар и Павле се претставени заедно, Петар со клучеви од рајот, а Павле со меч симбол на сопствената смрт. И двајцата држат отворени книги.

Петровден повеќе се смета за црковен празник, постарите луѓе одат во црква, а кој постел во Петровденските пости се причестува. На овој ден може и да се работи зошто е во време на најголемата жетва. Некои го држат празник само до пладне, а попладне работат.