Џиновска месечина во лондонската катедрала, направена од сликите на НАСА

Пловечка џиновска Месечина на уметникот Лук Џером пристигна во катедралата Саутварк во Лондон како дел од изложбата „Музеј на Месечината“.

Тридимензионалниот „Музеј на Месечината“ е создаден со помош на фотографии на НАСА. Уметничкото дело, базирано на сликите на НАСА, прикажува лунарна сцена и се наоѓа внатре во катедралата.

„Музеј на Месечината“ е турнеја на делата на британскиот уметник Џером.

Со дијаметар од седум метри, Месечината има детални снимки на НАСА од површината на Месечината.

„Музејот на Месечината“ ќе биде претставен на неколку различни начини, и внатре и на отворено, со што ќе се промени искуството и интерпретацијата на уметничкото дело.

Месечината отсекогаш го инспирирала човештвото, дејствувајќи како „културно огледало“ на општеството, одразувајќи ги идеите и верувањата на сите луѓе ширум светот.

Низ вековите, Месечината се толкува како Бог и како планета. Се користел како мерач на време, календар и бил извор на светлина за помош во ноќната навигација. Низ историјата, Месечината инспирирала уметници, поети, научници, писатели и музичари ширум светот.

Различни култури низ светот имаат свои историски, културни, научни и религиозни односи со Месечината. А сепак некако, и покрај сите разлики, Месечината не поврзува сите нас.

„Музејот на Месечината“ ни овозможува да ги набљудуваме и разгледаме културните сличности и разлики низ целиот свет и да ја разгледаме најновата наука за Месечината. Во зависност од тоа каде е претставено уметничкото дело, неговото значење и интерпретација ќе се менуваат.

Фото: Анадолија

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.