Бугарија нема да ни даде струја, не се договориле за цената

Тајна или тактика? Никој не знае кои се општините кои набавувале струја по  цена за домаќинства – Фокус

Бугарија и Македонија не успеаја да постигнат договор за цената на струјата што бугарските производители треба да ја извезат во Скопје, објави БНР.

Како што јави дописникот на МИА, работна група од Македонија престојуваше во Софија. На состанокот учествуваа директорите на македонските енергетски компании – Васко Ковачевски од АД ЕСМ и Орхан Муртезани од МЕПСО, како и Виктор Андонов – советник на премиерот на Република Македонија, Димитар Ковачевски.

На средбата не е постигнат договор за цената и трошоците за транспорт на електрична енергија.

Во текот на претстојната недела повторно ќе има состанок на работните групи за втор обид да се постигне договор за снабдување со електрична енергија.

Дописникот на МИА од Софија потсетува дека на 5 септември премиерите на двете земји Галаб Донев и Димитар Ковачевски се договорија да бидат извезени околу 200 мегават часови електрична енергија од Бугарија во Македонија