Баџанаци, другари, ученици на министерот Горан Милевски добиле државни позиции

Во тригодишниот мандат на министерот за локална самоуправа, Горан Милевски, среќата да добијат вработување или хонорарно да бидат ангажирани им се насмевнала на негови роднини, партиски истомисленици и пријатели на неговиот баџанак – и тоа во разни институции, но и во министерството со кое раководи, открива „А1он“.

Станува збор за лица кои покрај тоа што работат во локални или државни институции, паралелно членуваат и во управен одбор на друга институција. Таков е примерот со битолчанецот Борче Груевски, член на партијата, кој е вработен во општината во одделението за култура, а воедно е и член во Управниот одбор во Комисијата за пошти. Во оваа група се наоѓа и Андреј Јосифовски, баџанак на Милевски, кој од 6 јули 2021 година до неодамна беше шеф на општинскиот изборен штаб на ЛДП во Центар. Тој е директор на сектор во Државна лотарија и член на Комисијата за пошти, каде што според информациите на „А1он“ се добива паушал од околу 45.000 денари. Неговата сопруга Сања, која е сестра на сопругата на Милевски, пак, е вработена во Државниот испитен центар.

Според информациите на „А1он“, и други двајца другари на баџанакот Јосифовски се вработени во Државна лотарија. Се работи за лицата Андреј Крстевски и Томица Николовски, претседател на општинскиот изборен штаб на партијата во Кисела Вода, кој патем годинава има и три исплати по 33.000 денари и една од 19.800 денари годинава од Министерството за локална самоуправа.

Други лица, пак, се ангажирани од страна на самото министерството со кое раководи Милевски. Тоа е Томас Дебаловски, другар на баџанакот на Милевски, кој е ангажиран преку Министерството за локална самоуправа. Во периодот од 2019 до 2022 година има 22 исплати по 33.000 денари.

И Љубомир Таневски е другар на баџанакот на Милевски, кој е ангажиран преку проект на Министерството за локална самоуправа. Во периодот од 2019 до 2022 година има вкупно 22 исплати од по 58.3302 денари.