ПО БИТКАТА ЗА КИЕВ, РУСИТЕ ПОРАЗЕНИ КАЈ ХАРКОВ! Нова анализа на воените операции во Украина, ситуацијата сè полоша за Кремљ!

POSLE BITKE ZA KIJEV RUSI PORAŽENI I KOD HARKOVA Nova analiza ratnih operacija u Ukrajini, situacija sve gora za Kremlj!

Руската армија најверојатно одлучила целосно да се повлече од своите позиции околу Харков поради украинската контраофанзива и ограничената достапност на засилувања, наведува Институтот за проучување на војната (ISW) во најновата анализа на ситуацијата во Украина.

Руските единици генерално не се обидоа да се спротивстават на контранападите на украинските сили во изминатите неколку дена, со неколку исклучоци. Извештаите од западните функционери и видеото од офицерите од Доњецката Народна Република (ДНР) покажуваат дека Москва е фокусирана на уредно повлекување и враќање на Русите дома наместо да се обидува да ги задржи нивните позиции во близина на градот, според ISW.

Се чини дека Украина на тој начин ја доби битката за Харков. Украинските сили ги спречија руските трупи да го опсадат, а камоли да го заземат Харков, а потоа ги протераа од периферијата на градот, како што направија руските сили кои се обидоа да го окупираат Киев, се вели во анализата на Институтот.
Украинските сили веројатно ќе се обидат да ги нарушат барем најзападните копнени линии на комуникација меѓу Белгород и руските сили концентрирани околу Изјум. Теренот источно од сегашните украински позиции може да им помогне на Русите да ги одбранат своите копнени линии на комуникација.

Руските трупи продолжија со напорите да напредуваат по целата периферија на испакнатиот делот на Изјум-Доњецк, но постигнаа мал напредок. Руските сили ја испробаа копнената офанзива во Изјум без успех, рече институтот, додавајќи дека и покрај претпоставката дека Русите ќе се откажат од обидот да напредуваат од Изјум, одлуката или сè уште не е донесена или Русите не се посветиле целосно на неа.

Мали и неуспешни напади на јужниот огранок кај градот Доњецк продолжија, но не постигнаа вистински напредок.

Главниот руски напор сè уште е обид да ги опкружи Северодоњецк и Лисичанск од север и од југ. Руските трупи кои напаѓаат од Попасна на север не постигнале значителен напредок во последните 24 часа. Руските сили кои доаѓаа од север кон југ не успеаја да ја преминат реката Сиверски Доњец и претрпеа катастрофални загуби во нивните обиди. Русите можеби немаат доволно дополнителна свежа борбена моќ за да ги надоместат тие загуби и да ја продолжат офанзивата во доволно голем обем за да ја прекинат опсадата, иако веројатно ќе продолжат да се обидуваат да го сторат тоа, според ISW.