ИСПОВЕД НА КАНАДСКИОТ СНАЈПЕРИСТ ВОЛИ ПО ВРАЌАЊЕТО ОД УКРАИНА Ова е воена машина! Јас испукав два куршуми! Имам среќа што сум жив!

ISPOVEST KANADSKOG SNAJPERISTE VOLIJA POSLE POVRATKA IZ UKRAJINE Ovo je rat mašina! Ispalio sam dva hica! Imam sreće što sam živ

Откако во Украина се појави познатиот канадски снајперист Воли, тој крена прилично голема медиумска прашина во јавноста. Два пати беше прогласен за мртов, првиот пат по неговото пристигнување, а вториот пат во април, а потоа ништо повеќе не се слушна за него, се до неодамна кога La Presse одлучи да разговара со канадските медиуми за војната во Украина и за настаните таму.

Воли се вратил во родниот Монтреал во провинцијата Квебек, како што пишува новинарот Трисан Пелукин, неповреден, иако таму „за малку ќе го загубил животот неколку пати“. Сепак, според новинарите, тој е повеќе разочаран од случувањата таму“.
„Имам среќа што сè уште сум жив, беше навистина блиску“, рече снајперистот Воли, поранешен војник од 22-риот кралски полк, во интервју за La Presse во неговиот дом во областа Монтреал.

Неговата последна мисија во регионот на Донбас, во украинска единица која регрутираше војници, малку го забрза неговото враќање.

Новинарот ги опишува зборовите на Воли дека во раните утрински часови, кога тој штотуку заземал позиција во близина на ровот изложен на оган од руски тенкови, двајца регрути излегле од ровот за да испушат цигара. Им реков да не се експонираат така, но не ме послушаа“, вели Воли.
До нив тогаш експлодирала „многу прецизна“ граната од руски тенк. Сцената што ја опиша Воли ја заледува крвта, пишува новинарот.

„Многу силно експлодираше. Видов шрапнели како минуваат како ласери. Телото ми се напна. Ништо не слушнав, веднаш ме заболе глава. Беше навистина насилно.“

Воли веднаш сфатил дека нема што да се направи за неговите двајца браќа Украинци, поради оружјето со кое биле погодени.

„Мириса на смрт, тешко е да се опише; тоа е морничавиот мирис на јагленосано месо, сулфур и хемикалии. Толку е нечовечко, тој мирис.“

Неговата партнерка, која сака да остане анонимна, вели дека и се јавил среде ноќ околу еден час подоцна.

„Се обидуваше да ми објасни дека има две смртни случаи. Тој рече: „Мислам дека направив доволно, а? Дали направив доволно? „Изгледа дека сакаше да му кажам да се врати“, вели таа. „Беше ужасно мирен“.

На крајот, семејниот живот ја победи неговата желба да им помогне на Украинците, вели Воли.

„Моето срце се враќа на фронтот. Сè уште имам пламен. Сакам театрални операции. Но, јас си ја турнав среќата. Немам повреди. Си мислам: до каде можам да ги фрлам коцките? Не сакам да го изгубам тоа што го имам овде“, вели младиот татко, кој го пропуштил првиот роденден на синот додека бил на фронтот.