Резултати од преговорите меѓу Украина и Русија во палатата Долмабахче во Истанбул

RASKOŠ Ovo je palata u Istanbulu u kojoj su održani pregovori između Rusije i Ukrajine! FOTO, VIDEO

Шефот на украинската делегација, Дејвид Арахами, ги информираше привремените резултати од преговорите:

„Наша прва победа е трансферот на преговорите од Белорусија во Турција. Ние ја гледаме Турција како една од безбедносните гаранции за Украина“.

Велика Британија, Кина, САД, Турција, Франција, Канада, Италија, Полска и Израел по преговорите можат да станат гаранти на безбедноста на Украина. Тие ќе дејствуваат како дел од меѓународен договор. Тие ќе можат да го затворат небото на барање на Украина.

„Постојниот систем на безбедносни гаранти не функционира, тоа го гледаме во Мариупол и Харков.

Се согласивме дека сите земји гаранти за безбедност не само што не треба да го попречуваат нашиот пристап во ЕУ, туку и да помогнат во овој процес“.

Од друга страна, Москва вели дека „драстично ќе ја намали воената активност“ на два фронта – Киев и Чернихив – според руското Министерство за одбрана.

Рускиот заменик-министер за одбрана Александар Фомин потврди „радикално намалување на воената активност“, според државните медиуми РИА.

„Поради фактот што преговорите за подготовка на договор за неутралност и ненуклеарен статус на Украина, како и за обезбедување безбедносни гаранции за Украина се одвиваат во пракса, земајќи ги предвид принципите за кои се разговараше на денешниот состанок , од страна на Министерството за одбрана на Руската Федерација со цел да се зголеми меѓусебната доверба и да се создадат неопходни услови за понатамошни преговори и постигнување на крајната цел за договор за потпишување на горенаведениот договор, донесена е одлука за радикално намалување воена активност во насока Киев и Чернихив“, изјави Фомин на новинарите.

Генералштабот на вооружените сили на Украина претходно тврдеше дека „одредени единици“ на руската војска се повлекуваат од воените фронтови во главниот град Киев и од северниот град Чернихив.

„Рускиот непријател не ја исполни целта на својата офанзивна операција“, се вели во официјалното ажурирање на Фејсбук во вторникот.

Сепак, тој предупреди на „висок ризик“ од напад на руски трупи во воена и цивилна инфраструктура. Руската војска, како што се тврди, се бори да зајакне и да ротира нови војници, поради „одбивањето на персоналот да учествува во таканаречената специјална операција“ и „не е во можност да екипира ниту една баталјонско-тактичка група“.