Почина пациентот кој прими генетски модифицирано свинско срце во револуционерна операција на тансплантација

Why this modified pig heart transplant is a huge deal

Почина 57-годишниот маж од Мериленд, кој прими генетски модифицирано свинско срце во првата операција за трансплантација од ваков вид, соопшти Медицинскиот центар на Универзитетот во Мериленд.

Дејвид Бенет почина денес, откако неговата состојба почна да се влошува пред неколку дена, соопшти медицинскиот центар. Нему му беше дадена палијативна нега и можеше да комуницира со своето семејство во последните часови, според соопштението.

„Ние сме скршени од загубата на г-дин Бенет. Тој се покажа како храбар и благороден пациент кој се бореше до крај. Му изразуваме најискрено сочувство до неговото семејство“, се вели во соопштението на д-р Бартли П. Грифит, хирургот кој трансплантираше свинско срце во Медицинскиот центар на Универзитетот во Мериленд. „Господин Бенет стана познат од милиони луѓе ширум светот по неговата храброст и цврста волја за живот.

Бенет имаше терминална срцева болест и доби трансплантација на 7 јануари. Бенет беше оценет дека не е подобен за конвенционална трансплантација на срце или пумпа за вештачко срце по прегледот на неговите медицински досиеја, а свинското срце беше единствената достапна опција, рече медицинскиот центар во тоа време.

Ревивикор, компанија за регенеративна медицина со седиште во Вирџинија, го обезбеди срцето. Три гени кои се одговорни за отфрлање на свинските органи од страна на човечкиот имунолошки систем беа отстранети од свињата донатор, а еден ген беше изваден за да се спречи прекумерниот раст на свинско срцево ткиво. Беа вметнати шест човечки гени одговорни за имуно прифаќање.
Медицинскиот центар соопшти дека трансплантираното срце функционирало добро неколку недели без никакви знаци на отфрлање.
Бенет „можеше да поминува време со своето семејство и да учествува во физикална терапија за да помогне во враќањето на силата. Тој го гледаше Суперболот со својот физиотерапевт и често зборуваше дека сака да се врати дома кај своето куче Лаки“, се вели во соопштението на универзитетот.
Пред трансплантацијата, Бенет рече дека знаел дека е „лов во матно“.
„Или ќе умрам или ќе ја направиме оваа трансплантација. Сакам да живеам. Знам дека тоа е лов во матно, но тоа е мојот последен избор“, рече Бенет, според претходното соопштение од медицинскиот центар.
САД имаат недостиг на органи за трансплантација. Повеќе од 106.000 луѓе моментално се на националната листа за трансплантација, а 17 луѓе умираат секој ден чекајќи орган, според organdonor.gov.

Срцевите залистоци на свињите се пресадуваат на луѓе многу години. Во октомври, хирурзите успешно тестираа трансплантација на генетски модифициран свински бубрег на жена во Њујорк која беше мозочно мртва.
Според Мрежата за набавка и трансплантација на органи, во 2021 година биле извршени повеќе од 40.000 трансплантации.