Почина Медлин Олбрајт

Почина Медлин Олбрајт, првата жена државна секретарка на САД, која помогна да се води западната надворешна политика по Студената војна. Таа имаше 84 години.

Олбрајт беше централна фигура во администрацијата на претседателот Бил Клинтон, прво служејќи како амбасадор на САД во Обединетите нации пред да стане врвен дипломат на нацијата во неговиот втор мандат. Таа се залагаше за проширување на НАТО, се залагаше за алијансата да интервенира на Балканот за да се запре геноцидот и етничкото чистење, се стремеше да го намали ширењето на нуклеарното оружје и се залагаше за човекови права и демократија низ целиот свет.

Олбрајт беше лицето на надворешната политика на САД во деценијата помеѓу крајот на Студената војна и војната против тероризмот, предизвикана од нападите на 11 септември 2001 година, ера која ја најави претседателот Џорџ Х.В. Буш како „нов светски поредок“. САД, особено во Ирак и на Балканот, изградија меѓународни коалиции и повремено воено интервенираа за да ги повлечат автократските режими, и Олбрајт, самоименувана „прагматичен идеалист“ кој го измисли терминот „наметлив мултилатерализам“ за да ја опише надворешната политика на администрацијата на Клинтон, извлече од нејзиното искуство растејќи во семејство кое побегна од нацистите и комунистите во средината на 20 век во Европа за да го обликува нејзиниот светоглед.

Таа ги гледаше САД како „незаменлива нација“ кога станува збор за употреба на дипломатија поддржана со употреба на сила за одбрана на демократските вредности ширум светот.

„Ние стоиме високи и гледаме подалеку од другите земји во иднината, и ја гледаме опасноста овде за сите нас“, изјави таа за NBC во 1998 година. „Знам дека американските мажи и жени во униформа секогаш се подготвени да се жртвуваат за слободата, демократијата и американскиот начин на живот“, пренесува CNN.