Нафтата достигна 113 долари поради стравувањата од Русија

Немилосрдниот раст на цените на нафтата достигна нови пресвртници денес бидејќи Брент се искачи над 113 долари за барел за прв пат во речиси осум години поради продлабочувањето на загриженоста за снабдувањето со нафта на Русија.

Брент, светскиот репер, скокна за 5,4% во неодамнешното тргување на 110,20 долари за барел. Во еден момент достигна 113,02 долари – зголемување за речиси 8% на денот и највисоко ниво во текот на денот од јуни 2014 година.

Американската сурова нафта скокна за уште 4% денес наутро на 107,42 долари за барел. Американската сурова нафта, позната и како West Texas Intermediate (WTI), се искачи за дури 7,8% до 111,50 долари за барел – највисоко ниво од август 2013 година.

Собирот ја одразува загриженоста дека руската инвазија на Украина, и санкциите врз Кремљ, ќе го нарушат снабдувањето со нафта на Русија. Новите пресвртници доаѓаат помалку од еден ден откако Меѓународната агенција за енергија и Белата куќа објавија ослободување од 60 милиони барели итни резерви на нафта.