Мекдоналдс привремено ги затвора своите ресторани во Русија

Big Mac hamburgers are seen at a McDonald's restaurant in Pushkin Square in Moscow in 2020.

Мекдоналдс привремено ги затвора своите локации во Русија.

„Мекдоналдс одлучи привремено да ги затвори сите наши ресторани во Русија и да ги паузира сите операции на пазарот“, рече извршниот директор Крис Кемпчински во изјавата во вторникот.

Имаше 847 локации на Мекдоналдс во Русија на крајот на минатата година, според документ за инвеститорите.

На глобално ниво, повеќето локации на Мекдоналдс се управувани од оператори со франшиза. Но, тоа не е случај во Русија, каде што 84% од локациите се управувани од компанијата, според документот.

Руските ресторани, заедно со уште 108 во Украина, сите управувани од Мекдоналдс, сочинуваа 9% од приходите на компанијата во 2021 година, според документот.

„Во Русија, вработуваме 62.000 луѓе кои ги вложија своето срце и душа во нашиот бренд Мекдоналдс за да им служиме на нивните заедници. Работиме со стотици локални, руски добавувачи и партнери кои ја произведуваат храната за нашето мени и го поддржуваат нашиот бренд“, рече Кемпчински. „И ние секојдневно опслужуваме милиони руски клиенти кои сметаат на Мекдоналдс.

Но, додаде тој, „во исто време, нашите вредности значат дека не можеме да го игнорираме непотребното човечко страдање што се одвива во Украина“.

Неколку западни компании во повеќе индустрии ја прекинаа работата во Русија по нападот на земјата врз Украина.