Илиевска: Неопходна е вистинска помош од државата за бизнисите и за граѓаните, власта предложи несоодветни, комплицирани и стари мерки

Македонската економија секојдневно се соочува со проблеми предизвикани од големото зголемување на цените на горивата, на електричната енергија, што влијае на прехранбените продукти и се што ги зголемува трошоците на животот на граѓаните, што пак ја зголемува сиромаштијата.

Неопходна е вистинска помош од државата за бизнисите и за граѓаните.

Македонија е во постојана енергетска криза подолг период, за што веќе со месеци владата воведе и кризна состојба. Руската инвазија врз Украина само дополнително иницира нов бран на ценовни шокови.

Цените на примарните производи, храната, енергенсите и металите дополнително секојдневно растат.

Мерките на Владата, како замрзнување на цените и ограничување на трговските маржи, не дадоа доволно ефект кај стопанството и кај граѓаните во ваква ситуација, и затоа што не нудат целосен одговор на состојбата.

Тоа можеше да се види вчера, кога само по осум часа од објавување на мерките, бензините енормно поскапеа, и тоа второ драстично поскапување за два дена!

Со Предлогот за намалување на акцизата кај нафтените деривати, за што ВМРО-ДПМНЕ поднесе предлог уште пред две недели, е едноставен и конкретен. Со него цената на бензинот би се намалила за цели 13 денари, а на дизелот за девет денари.

Наместо тоа, Владата даде комплицирана мерка, а резултатот го видовме веднаш потоа, огромен скок на цените на горивата.

Покрај ова, голем дел од мерките беа промовирани како нови, а истите претходно се дел од предлог закони кои се наоѓаат во собраниска процедура или веќе се донесени и се на сила.

Во ситуација кога стапката на инфлација во Македонија во февруари на годишно ниво достигна околу 8%, годинава во однос на февруари лани трошоците за живот се повисоки за 7,6 проценти, а цените на мало се повисоки за 8,6 проценти, се соочуваме со несигурност, неизвесност и страв од продлабочување на кризата.

Владата требаше да ги предвиди светските енергетски текови и да ја обезбеди државата навремено со енергенси и да ги оспособи македонските капацитети и државните резерви.

На граѓаните веќе одамна им е преку глава од празната реторика и лажната загриженост изразена преку префрлање на одговорност.

На граѓаните им е потребна конкретна поддршка и вистински решенија кои ќе го подобрат стандардот и квалитетот на животот сега и веднаш.