Градоначалникот на Мариупол изјави дека украинскиот град е „во рацете на окупаторите“

Russian forces fire at an apartment building in Mariupol, Ukraine on March 11, 2022.

Мариупол во југоисточна Украина во голема мера е под контрола на руските сили, рече неговиот градоначалник денес, откако неколкунеделното бомбардирање го остави опколениот град на парчиња, уби непознат број цивили и стотици илјади жители беа принудени да ги напуштат своите домови.
„Не е сè во наша моќ“, рече градоначалникот Вадим Бојченко во телевизиско интервју во живо. „За жал, денес сме во рацете на окупаторите“.

Бојченко повика на целосна евакуација на преостанатото население на Мариупол, во кој живееја повеќе од 400.000 луѓе пред Русија да ја започне својата инвазија на Украина на 24 февруари.

„Според нашите проценки, околу 160.000 луѓе денес се наоѓаат во опколениот град Мариупол, каде што е невозможно да се живее бидејќи нема вода, нема струја, нема топлина, нема никакви врски“, рече тој. „И навистина е страшно“.

Не е јасно дали се уште има активни борби внатре во градот.
Украинските власти тврдат дека руските сили спречиле хуманитарни конвои безбедно да се приближат или да излезат од градот.

Лидерот на проруските сепаратисти во неделата изјави дека околу 1.700 жители на Мариупол секојдневно се „евакуираат“ од градот и неговата околина. Украинските власти, сепак, велат дека илјадници биле насилно „депортирани“ во Русија.

Потребна ни е целосна евакуација од Мариупол“, рече Бојченко. „Нашата најважна мисија денес е да го спасиме секој живот… И има надежи дека ќе успееме. На пример, има 26 автобуси кои треба да одат до Мариупол за да се евакуираат, но за жал, тие не добија дозвола за движење. ,” тој рече.
„И оваа игра се игра секој ден. Цинична игра како „Да, ние сме подготвени. Можете да возите таму“, но всушност тоа не функционира“, рече тој. „Нашите херојски возачи под огнот се обидуваат да стигнат до местата каде што жителите на Мариупол можат да бидат подигнати и чекаат со надеж дека ќе имаат таква можност. Но, Руската Федерација си игра со нас уште од првиот ден“.

Local resident Valentina Demura, 70, next to the building where her apartment was destroyed in Mariupol, on March 27.


Статистиката објавена од украинските власти во неделата прикажува мрачна слика за она што дошло од неколкунеделните гранатирања и урбани борби во Мариупол.
Околу 90 отсто од станбените згради во градот се оштетени, покажуваат податоците. Од нив, 60% биле директно погодени, а 40% биле уништени.
Седум од градските болници — 90 отсто од болничкиот капацитет на градот — беа оштетени, од кои три беа уништени. Оштетени се и три породилишта (едно уништено), седум високообразовни институти (три уништени) и 57 училишта и 70 градинки, при што уништени се 23, односно 28.

Голем број фабрики беа оштетени, а пристаништето во градот претрпе штета.
Според тие официјални статистички податоци, до 140.000 луѓе го напуштиле градот пред да биде опколен, а околу 150.000 успеале да го напуштат за време на блокадата. Украинските власти тврдат дека 30.000 луѓе од Мариупол биле депортирани во Русија.