Светот не бил сведок на ваков потег „од Втората светска војна“, вели висок претставник на американската одбрана

Жена поминува покрај остатоците по руското гранатирање, во Мариупол, Украина, четврток, 24 февруари 2022 година. Русија започна бараж воздушни и ракетни напади врз Украина рано во четвртокот и украинските власти рекоа дека руските војници влегле во земјата од север, исток и југ.

Светот не видел „ваков потег од Втората светска војна“, изјави висок официјален претставник на американската одбрана на новинарите денес за рускиот напад врз Украина – „сигурно ништо од оваа големина и обем и размери. ”

Официјалното лице предупреди дека ако овој конфликт „се расплетува на начинот на кој досега верувавме дека ќе се случи“, тој го има „секој потенцијал да биде многу крвав, многу скап и многу влијателен врз европската безбедност на големо“.

„Ова е 100% војна на избор што рускиот претседател Путин одлучи да ја води од причини кои не се оправдани“, додаде функционерот.