Сателитските снимки покажуваат руска воена колона долга повеќе од 3 милји на патот кон Киев

New satellite images show a more than 3-mile-long Russian military convoy on a roadway that heads toward Kyiv.

Додека Украинците продолжуваат да го одбиваат рускиот напредок околу Киев, новите сателитски снимки покажуваат дека руски воен конвој долг повеќе од 3 милји е на пат кој се движи кон главниот град.

Според приватната американска компанија „Maxar Technologies Inc“., конвојот бил виден на сателитски снимки во неделата околу 10:56 часот по локално време на патот П-02-02 во близина на Иванкив, кој е на околу 60 километри северозападно од главниот град на Украина. Патот P-02-02 оди кон Киев.

„Maxar Technologies Inc“. идентификуваше камиони со гориво и логистика, покрај тенкови, пешадиски возила и самоодна артилерија што се движеа во конвојот.