Руските сили се доближија на околу 5 километри поблиску до центарот на градот на Киев од вчера, изјави официјален претставник на американската одбрана

Руското напредување кон украинскиот главен град Киев „останува забавено“, но руските сили од вчера се преселиле пет километри поблиску до центарот на градот.

Руските сили сега се „отприлика 25 километри од Киев“, изјави за новинарите висок официјален претставник на американската одбрана во понеделникот наутро по источно време. Тоа е околу 15 милји.

„Нивниот напредок кон Киев сè уште се чини дека е нивната главна линија на напори и очекуваме дека тие ќе сакаат да продолжат да се движат напред и да се обидат да го опколат градот во наредните денови“, рече претставникот.

Заземањето на Харков „останува цел“ за Русите и „тие продолжуваат да се обидуваат да напредуваат“ кон јужниот украински град Мариупол, но Русите сè уште не го зазеле ниту еден од градовите, рече официјалниот претставник.

„Сегашното верување е дека ако можат да го добијат Харков и Мариупол, ако повлечат линија меѓу тие два града, може да се види дека тоа ќе им овозможи да се отсечат од источниот дел од Украина“, рече претставникот.

САД не виделе „ништо конкретно“ од објавата на рускиот претседател Владимир Путин дека во неделата им наредил на силите за одвраќање на неговата земја, вклучително и нуклеарното оружје, да бидат во состојба на висока готовност, изјави за новинарите во понеделникот висок претставник на американската одбрана.

„Сè уште го следиме ова колку што можеме внимателно, со оглед на вчерашната најава на претседателот Путин“, рече официјалниот претставник. „Не верувам дека видовме нешто конкретно како резултат на насоката што ја даде.

„Остануваме уверени во нашата сопствена стратешка позиција на одвраќање“, додаде официјалниот претставник.