Рускиот патријарх: Страните во конфликтот треба да направат се за да избегнат цивилни жртви во Украина

Патријархот Московски и на цела Русија Кирил им се обрати на верниците по повод почетокот на специјалната операција во Украина. Тој ги повика сите страни во конфликтот да направат се што е во нивна моќ за да избегнат цивилни жртви.

„Како патријарх на цела Русија и поглавар на црквата чие стадо е во Русија, Украина и други земји, длабоко сочувствувам со сите што беа погодени од катастрофата. „Ги повикувам сите страни во конфликтот да дадат се од себе за да избегнат цивилни жртви“, се вели во обраќањето.

Тој, исто така, ја повика целата РПЦ силно да се моли за воспоставување мир што е можно поскоро.