Мост кој ги поврзува областите под контрола на Русија со Украина обвиен со чад

The city of Kherson in southern Ukraine is the site of a key bridge that connects Russian-held areas to the country. A CNN crew witnessed intense shelling in the area on Saturday.

Звукот на гранатирање го погоди градот Керсон, Украина, северно од полуостровот Крим, од 8 часот наутро.

До 11 часот мостот – кој ги поврзува областите под контрола на Русија со Украина – беше покриен со чад од тревата околу него што се запали.

Гранатирањето продолжи напред-назад, а низ чадот можеа да се видат оклопни возила на мостот кои се движат кон украинската страна. Не се знае на кого му припаѓаат.

Битка за стратешка врска:

При пристигнувањето во јужниот украински град во четвртокот вечерта, руските тенкови се на улиците, без одмор во текот на ноќта. Авионите летаа ниско над главата, застрашувајќи ги жителите.

До петокот, украинските сили го вратија клучниот премин во земјата, но не без да платат цена. Еден украински војник изјави дека Русите „не се далеку“. Забележани се цивили како ги собираат урнатините на мостот за муниција, а телата на војниците лежат во близина.

„Тоа ви покажува колку луѓе се вклучени на локално ниво“, известуваат новинари „Тие застануваат насекаде за да земат што можат“.

Петокот попладне донесе бучава од слетување на повеќе ракети на улиците и во самракот се чинеше дека рамнотежата на силите уште еднаш се промени. Гранати паднаа околу украинските позиции и навидум во близина на куќи. Следуваше звук на јуришен хеликоптер. Сето акутно насилство што се чинеше дека укажуваше на тоа дека мостот повторно преминал во други раце и неколку моменти подоцна локалните власти рекоа дека одбраната на Керсон паднала.