Градоначалникот на Киев предупреди дека претстои тешка ноќ бидејќи руските војници се многу блиску до главниот град на Украина

People take shelter in the basement of a building in Kyiv on February 25.

Градоначалникот на Киев, Виталиј Кличко, рече дека руските војници се многу блиску до главниот град и предвиде тешка ноќ за градот.

„Ситуацијата сега е заканувачка за Киев, без претерување. Ноќта и утрото ќе бидат тешки“, рече Кличко во обраќањето објавено на неговиот канал Телеграм во петокот.

„Руските трупи се многу блиску до главниот град. Диверзантските групи ја неутрализираат војската и органите на редот во градот. Мостовите се под заштита и посебна контрола во главниот град. Војници на вооружените сили патролираат со воена опрема“, рече тој.

Тој додаде дека болниците во Киев работат во режим на војна и рече дека се поставени контролни пунктови на главните влезови во градот и во близина на стратешките објекти во главниот град.

„Го правиме ова за да го заштитиме Киев“, рече тој, додавајќи „Им благодарам на жителите на градот за нивната подготвеност да ги бранат главниот град и земјата, заедно со другите единици на вооружените сили и агенциите за спроведување на законот“.

Си-Ен-Ен претходно објави дека американските разузнавачи се загрижени дека Киев би можел да падне под руска контрола во рок од неколку дена, според двајца извори запознаени со најновите разузнавачки информации.