Илија Димовски: Реалното зголемување на струјата ќе е најмалку 17,3% !!!

Точна анализа на тоа колку навистина ќе поскапе струјата од 1 јануари идната година даде Илија Димовски на својот Фејсбук профил:

„Реалното зголемување на струјата ќе е најмалку 17,3% !!!

Од 168 часа неделно (по претпоставка дека еднакво трошиме струја во сите 168 часа):- за 156 часа зголемувањето ќе е 9,48 %- за 12 часа (досегашната евтина денска тарифа во 6 дена) зголемувањето ќе е 118,96 %Вкупното покачување ќе 17,3 %…

П.С. Главна причина за покачување на струјата во Македонија е скоро преполовеното домашно производство на електрична енергија споредено со периодот пред доаѓање на оваа власт…

П.П.С. Реалната цена на струјата и вака нема целосно директно да ја доплаќаме со сметките. Индиректното доплаќање ќе го правиме со даночни пари собрани од граѓаните, а платени од Буџетот кои ќе изнесуваат најмалку уште дополнителни 100 милиони евра следната година, но ќе имаме помалку пари за нови патишта, болници, училишта…

П.П.С. Стапката на ДДВ за електрична енергија за 6 месеци од денес ќе се зголеми од 5% на 10%, со што дополнително ќе се зголемат сметките на граѓаните…“

Целиот статус можете да го прочитате на следниот линк:

https://www.facebook.com/ilija.dimovski