76 години од нападот на Хирошима

Денес, 6ти август, се навршуваат 76 години од нападот со атомска бомба врз Хирошима. Главната церемонија на одбележувањето се одржува во Хирошима со оддавање почит на жртвите со комеморација, положување цвеќе и едноминутно молчење за 140.000 жртви кои починаа во нападот.

Да се потсетиме дека на 9ти август 1945 беше нападнат и Нагасаки, а Јапонија потпиша капитулација на 15ти август 1945 година, со што и официјално се стави крај на втората светска војна.

Заради пандемијата со КОВИД-19, минатата и оваа година церемонијата е затворена за јавноста, а истата може да се проследи на интернет.