Сојот Ламбда на КОВИД-от: Се што треба да знаете за новиот вид коронавирус

Случаите со Ламбда се зголемуваат во САД и Јужна Америка. Дали треба да сме загрижени за новиот вид на коронавирус?

Карактеризација на појавениот B.1.621 сој на SARS-CoV-2

Случаите на Ламбда сојот се зголемуваат во САД и Јужна Америка. Сепак, научниците предупредија дека сојот, познат и како C.37, може да биде повеќе пренослив и од Делта сојот.

Во Чиле, 50 нови случаи на Ламбда беа идентификувани во последните четири недели. Според истражувачите од Универзитетот во Кјото, ширењето на вирусот низ Чиле може да биде причина за загриженост.

Тие велат бидејќи процентот на луѓе кои имале барем една доза вакцина против коронавирус во Чиле е релативно висок, зголемувањето на случаите „сугерира дека Ламбда сојот е вмешен во бегството од антивирусниот имунитет предизвикан од вакцинација“.

Истражувачите од Медицинскиот факултет Гросман во Универзитетот во Њујорк ја тестираа ефикасноста на mRNA вакцините, како Pfizer и Moderna, против Ламбда сојот.

Според нивните резултати-кои допрва треба да се ревидираат-имаше „делумен отпор кон неутрализација“, меѓутоа ова „најверојатно нема да предизвика значителна загуба на заштита од инфекција“ кај вакцинираните лица.

Но, нивната анализа на скоковите САРС-КоВ-2 Ламбда сојот покажа двојно зголемување на инфективноста, за што научниците велат дека се должи на одредена мутација на вирусот наречена мутација L452Q.

Варијантата за првпат беше откриена во Перу, во август 2020 година. Тоа беше доминантниот вирус во земјата, но се чини дека случаите на Ламбда опаѓаат: Следењето на овој сој сугерира дека немало нови случаи на Ламбда во Перу во четирите недели пред 17 август 2021 година.

Во САД се потврдени 843 случаи од Ламбда сојот. Идентификуван е во 44 држави низ Америка, откри неодамна портпаролот на Центарот за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) за Њузвик.

Ламбда беше класифициран како сој на интерес на глобално ниво од Светската здравствена организација (СЗО) на 15 јуни 2021 година.

Како варијанта на интерес, СЗО смета дека Ламбда има мутации со воспоставени, или сомнителни, импликации за неговата преносливост и сериозност, и е откриена во повеќе земји.