СДСМ: Раст на просечната плата Народот: Како за кого

Според Заводот за Државна Статистика, просечната плата за јули е зголемена за 7% во однос на истиот месец лани и истата изнесува 28.744 денари. Според СДСМ, ова е показател дека политиките на владејачката партија даваат резултати кои ги чувствуваат граѓаните.

Но, сликата во реалноста е многу поинаква. Просекот е вештачки кренат со тоа што пораст на платата има само кај одредени групи граѓани, а поголемиот дел секојдневно остануваат без работа.

Само за пример, потрошувачката кошничка за задоволување на основните месечни потреби на едно четиричлено семејство за месец јуни била 34.211 денари. Е сега, ако во семејството работи само еден члан, му недостигаат 5,500 илјади денари за да го помине месецот.

Како ли преживуваат оние граѓани кои имаат месечни приходи под просечната плата, оние кои примаат социјална помош, оние кои се невработени?!?!