Фејсбук воведува нови рестрикции пред изборите во САД

Фејсбук соопшти дека ќе ги отстрани објавите за следење на изборниот процес во САД кои користат „милитаристички речник“ или имаат за цел да ги заплашат гласачите или официјалните лица.

Фејсбук најави дека ќе одговори ако кандидатите или партиите прерано прогласат победа пред истата да биде објавена преку главните медиуми или ако бидат објавени проценки и известувања за моменталната состојба на изборите.

Фејсбук соопшти и дека привремено ќе прекине да објавува политички огласи откако ќе бидат затворени избирачките места на 3 ноември.