МОЖЕ ЛИ ЧИТАЊЕТО ДА ВЕ УСРЕЌИ?

Пред неколку години, постоела сесија во лондонскиот штаб на Школата за живот, која нуди иновативни курсеви за да им помогне на луѓето да се справат со секојдневните емотивни предизвици на постоењето. Во почетокот не им се допаднала идејата на присутните , посебно на Багстер и Бертуд, да им се даде за читање текст кои тие го нарекувале  “рецепт”.

Генерално сакав да ја имитирам страсната посветеност на Вирџинија Вулф за сестринството во моите лични  откритија – објаснува Багстер.

Задоволството не е само во самите книги туку во случајно значајната природа на тоа како е дојдено до нив (во автобусот , во хостел на туристи во Дамаск, или во темни библиотеки во студентска школа, додека ги пребарувате наместо да студирате). Долго време бев претпазлив во невообичаениот евангелизам на одредени читатели: Мора да го прочитате ова, велат тие, да внесувате книга во ваши раце со блескав сјај во нивните очи, без додаток за фактот дека книгите значат различни работи за луѓето – или различни работи на исто лице – во разни точки во нашите животи. Ги сакав приказните на Џон Апдајк за Неапол во моите дваесетти, на пример, но ги мразам во моите триесетти години, и не сум сигурен точно зошто. Продолжува тој.

Но, седницата беше подарок, и се најдов себеси неочекувано, уживав во првичниот прашалник за моите читачки навики каде ме испрати библиотекарот Ела Бертуд. Никој досега не ме праша за овие прашања, иако читањето на фикцијата е  секогаш  од суштинско значење за мојот живот. Сакам да ги исмејувам книгите на долгите паузи – ќе купам повеќе книги од облека, му реков на Бертуд. Ја доверив мојата валкана мала тајна, а тоа е што не сакам да купувам или да поседувам книги, затоа што секогаш сакам да ги извлечам од библиотеката (што, како писател, не ми носи многу добрата книга-продажна карма ако ја купам). Како одговор на прашањето “Што те преокупира во моментот?”, Бев изненаден од она што сакав да го признаам: јас сум загрижен поради тоа што немам духовни ресурси за да си ги покријам неизбежните идни таги за губење на некој што го сакам, јас едноставно пишувам. Јас не сум религиозен,  не ни сакам да бидам, но би сакал да прочитам повеќе за сите теми кои постојат во светот.

Рефлексиите на другите луѓе за да дојдат до некоја рана,  е чудна форма на вера во “повисоко битие” како емотивна тактика на преживување. Едноставно одговарање на сите поставени прашања кон мене ме натера да се чувствувам подобро и полесно.

Имавме некои задоволувачки обраќања преку електронска пошта, со Berthoud , копавме  подлабоко, прашувајќи за историјата на моето семејство и мојот страв од тага, и кога таа го испрати последниот рецепт за читање на почетокот, таа беше исполнета со скапоцени камења, од кои ништо не сум претходно прочитал.

Меѓу препораките беше “Водичот” од Р. К. Нарајан. Бертуд напишал дека тоа е “прекрасна приказна за еден човек кој го започнува својот работен живот како туристички водич на железничката станица во Малдуди, Индија, но потоа поминува низ многу други професии пред да ја пронајде својата неочекувана судбина како духовен водич”.  Друга е “Евангелието според Исус Христос” од Хозе Сарамаго: “Сарамаго не го открива својот духовен став овде, туку ја отсликува живописната и убедлива верзија на приказната што ја знаеме толку добро. “” Хендерсон дождот крал “, од Саул Белоу и” Сидарта “од Херман Хесе, меѓу другите пропишани дела на фикцијата, вклучувала и некои документаристи, како што се “Случај за Бог” од Карен Армстронг и “Сума” од невронаутистот Дејвид Иглман, и “Кратката и прекрасна книга за можни потомци “.

Работев на патот низ книгите на листата во текот на следните неколку години, со моето темпо. Прошарани со моите “откритија” , и сум доволно среќен што имам мојата способност да ја издржам ужасната тага која не е тестирана  досега. Согледувањата што ги напишав од овие книги ми помогнаа преку нешто сосема поинакво, кога во текот на неколку месеци претрпев акутна физичка болка. Самите увиди се сеуште небулозни, како што често се случува со учењето стекнато преку читање фикција – но во неа лежи неговата моќ.

Во секуларната возраст, се сомневам дека читањето на фикцијата е една од ретките преостанати патеки за трансценденција, таа неостварлива состојба во која се намалува растојанието помеѓу себе и универзумот. Читањето на фикцијата ме натера да го изгубам сето чувство за себе, но во исто време ме натера да се чувствувам најискрено. Како што напишал Вулф, најсвесни читатели, книгата “не дели на два дела како што читаме”, бидејќи “состојбата на читање се состои во целосно отстранување на егото”, ветувајќи “вечна заедница” со друг ум, преку драстични, ужасни, немилосрдни романи  како што е (Џорџ Бернард Шо – на врвот на листата.)

Багстер е конечно повикан да се справи со пациент кој” презел преголема доза на воена литература “, оставајќи го авторот да размислува за книгите дека “стави нов живот во нас, а потоа го постави животот со силен пулс, но бавна волја”.

Библиотерапијата е многу широк поим за античката практика на поттикнување на читањето за терапевтски ефект. Првата употреба на терминот вообичаено  датира со весела статија од 1916 година во The Atlantic Monthly, “Литературна клиника”. Во него, авторот опишува сопнување на “библиопатскиот институт” што го води познаник. Багстер, во подрумот на неговата црква, го отфрла читањето на препораките со лековита вредност. “Библиотерапијата е … нова наука”, објаснува Багстер. “Книга може да биде стимулант или седатив или иритант или собор. Поентата е во тоа што мора да направи нешто за вас, а вие треба да знаете што е тоа. Книгата може да биде од природата на смирувачкиот сируп или може да биде од природата на синаповиот шлаг “. За клиентот со средовечен менталитет или ” делумно закоравени мислења “, Багстер го дава следниов рецепт:” Мора да прочитате повеќе романи. Не толку пријатни приказни кои ќе ве натераат да се заборавите. “

Во 2007 година, кога филозофот Ален де Боттон, колега од Кембриџ, размислувал да ја започне Школата на животот, му ја доделија идејата за водење на библиотечна клиника.  А тоа никој не го правел тоа во таа форма во тоа време, рече Бертуд.

“Библиотерапијата, ако воопшто постои, има тенденција да се заснова во повеќе медицински контекст, со акцент на книгите за самопомош. Но, ние бевме посветени на фикцијата како врвен лек, бидејќи на читателите им даваше трансформациско искуство. ” – додава Бертуд

Денес, библиотеката има многу различни форми, од курсеви за литература за затворениците , до читање на книги за постари лица кои страдаат од деменција.

Понекогаш тоа едноставно може да значи еден-на-еден или групни сесии за “непотребни” читатели кои сакаат да го најдат патот назад кон уживање во книгите. Бертуд и нејзиниот долгогодишен пријател и колега библиотекарот Сузан Елдеринки најчесто практикуваат “афективна” библиотерија, застапувајќи ја реставративната моќ на читањето на фикцијата.

Двајцата се запознале на Универзитетот во Кембриџ како додипломци, пред повеќе од дваесет години, и веднаш се поврзувале со споделените содржини на нивните полици за книги, особено романот на Ило Калвино “Ако е зимски ноќен патник”, каде  самата книга говори за природата на читањето.

Како што се развиваше нивното пријателство, тие почнаа да пишуваат романи за лекување на едни со други , за различни типови заболувања, како што се скршеното срце или несигурноста во кариерата. “Кога Сузан имаше криза во врска со нејзината професија, таа сакаше да биде писател, но се прашував дали може да се справи со неизбежното отфрлање – ѝ дадов песни на Дон Маркиз” Архи и Мехитабел “”,  рече Бертоуд.

“Ако Арчи тавтабитот би можел да биде толку посветен на неговата уметност со сила голема колку да скокне на копчињата за пишување за да ги напише своите стихови секоја вечер во канцелариите на вечерното сонце во Њујорк, тогаш сигурно таа треба да биде подготвена да страда за таа  уметност “. – заврши тој.