Мала заинтересираност за „викенд без ДДВ“ – „Имаме компјутери за да следиме онлајн настава“

Нема да ја користиме мерката „Викенд без ДДВ“. Вака ни одговорија повеќето од граѓаните кои ги анкетираше ТВ21 во Центарот на Скопје. Двајца млади кои ги сретнавме како чекаат пред продавница за технолошка опрема, веќе купиле лаптопи за да следат онлајн настава, објавува ТВ21.

Само ова граѓанка планира да купи монитор за компјутер и тоа за да го користи за работни обврски.

Другите велат дека не скенираат фискални сметки бидејќи им изгледа бескорисно и затоа не планираат да купат технолошка опрема во текот на овој викенд.

„Викенд без ДДВ“ стапи на сила денеска откако вчера Собранието ги усвои законските измени. Мерката трае до понеделник, 12 октомври, и во рамките на ова мерка се предвидува да има поврат на ДДВ од 100% за сите граѓани кои купуваат домашни производи и технолошка опрема. Фискалната смета не треба да има вредност повисока од 30 илјади денари и тие треба да се скенираат во апликацијата „МОЕ ДДВ“ во рок од три дена од купувањето на производите.

Од друга страна, опозицијата ја критикуваше оваа мерка, бидејќи велат дека ќе се создаде нов кластер на заразени со Ковид-19, проценувајќи дека ќе се создадат долги редици во продавниците за да се користи оваа мерка. Во меѓувреме, Владата увери дека контролите ќе бидат засилени за да се спречат прекршувања на протоколите против Ковид-19, кои се носење на маски и растојание помеѓу потрошувачите. Во меѓувреме, известено е дека апликацијата „Мој ДДВ“ ја користат 350 илјади граѓани.