Чудо на Острог: Предупредувањето на Свети Василиј ми го спаси животот

Глас ме разбуди, седнав на креветот и знаев дека Свети Василиј ме предупредува

Светлана Марковиќ, професор од Лазаревац, опишува како Свети Василиј ја предупредил на појавата на ракот на дојка:

„Често доаѓам во манастирот Острог, носам групи студенти и возрасни и многу сум среќна кога сум тука.
Пред повеќе од 10 години бев со моите студенти на Острог и ја поминав ноќта со студентите во Долниот манастир.
Непосредно пред да се разбудам, слушнав длабок машки глас, кој авторитетно ми рече:

„Одете на лекар веднаш, имате заболена жлезда под левата пазува“.

Тој глас ме разбуди, седнав на креветот и знаев дека Свети Василиј ме предупредува. Патем, тогаш бев здрава и не чувствував никакви проблеми.
По прегледот во Институтот за онкологија, утврдено е постоење на грутка на едната дојка и јас се оперирав во оваа институција. Наодот беше бениген.

Св. Василиј ме предупреди на време, слава и благодарност до него што ми го спаси животот.

Додека дишам, ќе доаѓам во Острог да се помолам на Господ и на Св. Василиј, и ќе ги носам младите да се поклонат пред Светите мошти на Чудотворецот “.