Најсмртоносното езеро на светот: Уби 1.700 луѓе за една ноќ

Една од најневообичаените природни непогоди во светот уби 3.500 животни. Во текот на ноќта на 21 август 1986 година, селаните кои живееле крај африканското езеро Ниос слушнале необична грмотевица.

Иако се стари околу 400 години, околу вулканското езеро Ниос во северозападен Камерун, долж границата со Нигерија, со децении кружат бројни митови за тоа како живеат зли духови во него.

Она што се случи докажа дека има вистинско предупредување во приказните што ги држеа децата подалеку од езерото и навистина постоеше голема опасност под мирната површина на Ниос.

Ужасите што се случија ги раскажува Џозеф Нквеин, еден од ретките кои ја преживеаја најневообичаената природна катастрофа во историјата.

„Не можев да зборувам. Ја изгубив свеста. Не можев да ја отворам устата, затоа што тогаш почувствував нешто страшно. Слушнав како ќерка ми чука чудно, многу ненормално. Како што се приближував до нејзиниот кревет, се срушив и паднав, сакав да кажам нешто, но гласот не можеше да излезе од мене. Ќерка ми веќе беше мртва“, рече тој.

По необичниот татнеж што се случи, во таа кобна летна ноќ, езерото се претвори во гејзер што фрли вода неколку стотици метри во воздухот. Потоа над езерото се формираше голем облак, кој се формираше од чадот што излегуваше од езерото. Облакот растеше, сè додека не достигна висина од околу 100 метри.

Во меѓувреме, исплашените селани излегле од своите домови за да ја дознаат причината за бучавата, пишува „Science Alert“.

Тежок облак ја покри целата населена долина. Луѓето паѓаа наоколу – на улица, во нивниот двор, на поле. Додека некои само ја изгубија свеста, други починаа од болка, обидувајќи се да застанат здив неколку минути.

Преживеале само 4 лица во двете села кои се најблиску до езерото. Таа кобна ноќ, езерото Ниос одеднаш испушти голем облак јаглерод диоксид, гушејќи 1.746 луѓе и повеќе од 3.500 животни во околните градови и села. Ова е прв пат во историјата природата да предизвика задушување на толку голем број луѓе и животни.

До 23 август, облакот исчезна, а преживеаните почнаа да се будат по несвестицата, која траеше скоро 36 часа.

Што знаеме и што не знаеме:

Научниците заклучија дека езерото Ниос испуштило огромна количина јаглерод диоксид околу 21 часот, а бидејќи СО2 е потежок од воздухот, набргу потона покривајќи слој токсичен гас дебел 50 метри. Обично, тие тони и тони СО2 се „воздржани“ во езерото, но се чини дека во тој момент нешто мистериозно ја проби секоја бариера.

„Вулканските гасови кои потекнуваат од земјата под езерото се раствораат со текот на времето и се концентрираат во најдлабоката вода, а тропските температури формираат еден вид „покривка“ на топла вода над студената. Не е јасно како се пробила таа бариера, а причините може да бидат различни, од земјотреси, свлечишта, вулкански ерупции, обилни дождови“, објаснува научникот Дејвид Бресан.

Во отсуство на подобро научно објаснување, теоретичарите на заговор веруваа во тврдењата на некои локални жители дека ерупцијата била предизвикана од тајни тестови на бомби извршени од израелската и камерунската влада.

За да се спречи повторување на овој страшен настан, во езерото беа инсталирани цевки кои извлекуваат СО2, а во 2011 година беа инсталирани уште две, бидејќи постоеше загриженост дека веќе инсталираните не извлекуваат доволно јаглерод диоксид од езерото Ниос – најсмртоносното езеро на светот.

Денес, езерото е сè уште опасност, бидејќи неговиот природен ѕид постојано слабее. Само еден земјотрес може да го сруши поранешниот кратер на вулканот, а водата ќе ги поплави околните села, ослободувајќи огромна количина смртоносен гас.