Заев: Ако викаме дека Делчев е само Македонец, нема решение со Бугарите

„Верувам дека Комисијата ќе гледа на позитивниот аспект, низ позитивна призма, како да се гради мостови на соработка, пријателство и слично. Тука е филозофијата оти прашавте што е проблемот таму. Проблемот е различни погледи во светот. Мора да гледаме на ова како мост на соработка. Не да го присвојуваме!“, нагласи премиерот Зоран Заев гостувајќи во емисјата „Само интервју“.

Заев додаде дека не треба Гоце Делчев да се присвојува како Македонец, бидејќи тогаш иднина и соработка со Бугарија нема.

„Ако ние го присвоиме да биде само Македонец Гоце Делчев, има иднина во Бугарија тоа, решение не е“, истакна Заев.